ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 19/5
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Εμπιστοσύνη Μ. Σάλλα στις προοπτικές της οικονομίας

Εμπιστοσύνη Μ. Σάλλα στις προοπτικές της οικονομίας

Εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της οποίας τα όρια έχουν δοκιμαστεί σκληρά εξέφρασε από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρόεδρος του Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οδηγούν την οικονομία σε φάση σταθεροποίησης. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες o κ. Σάλλας μαζί με τον νέο πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Νικόλαο Μυρτάκη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισόδου της Lyktos Participations ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια.

Η Lyktos Participations είναι Εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού, που συστήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στη τράπεζα.

«Ανήκω σε εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Σάλλας. «Αυτή είναι η στιγμή που η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και κυρίως με την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς», πρόσθεσε.

Ενδιαφέρον
Ο πρόεδρος της Lyktos αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, που παρουσιάζουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, ως την ενέργεια (ΑΠΕ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), τις εξαγωγές, την καινοτομία και τον τουρισμό. «Πρωτοπόρα επενδυτικά εργαλεία μπορούν να δώσουν προοπτική υψηλών αποδόσεων στις δράσεις αυτές» είπε, επισημαίνοντας ότι κινήσεις όπως η επένδυση στην Παγκρήτια όχι μόνον βοηθούν στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης αλλά μπορούν να αποτελέσουν και πόλο έλξης για νέα κεφάλαια. Οπως δήλωσε, «σταδιακά και με σχέδιο μπορούν να δομηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της οικονομίας και της δημιουργίας πλούτου. «Εμείς πάντως θα αγωνιστούμε προς την κατεύθυνση αυτή», κατέληξε.

Η είσοδος της Lyktos στην Παγκρήτια, με μερίδιο 21,49%, πραγματοποιείται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το πράσινο φως για τη συμμετοχή έδωσαν την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του SSM.

Mε το μερίδιο αυτό, η Lyktos έχει το δικαίωμα διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου και της τοποθέτησης δύο ακόμη μελών, στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας. Τα κεφάλαια της αύξησης υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως αυτές ορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Στόχος μας είναι να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Θέτουμε τους στόχους και τους υπηρετούμε με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά», δήλωσε ο κ. Σάλλας.

Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας κ. Μυρτάκης καλωσόρισε τον κ. Σάλλα, κάνοντας μάλιστα ξεχωριστή αναφορά στην καταγωγή του από το Ηράκλειο της Κρήτης. «Με την είσοδο της Lyktos στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας ξεκινά μια καινούργια εποχή για την τράπεζα, την τοπική οικονομία, τους εργαζόμενούς και τους 84.000 μεριδιούχους- μετόχους μας», δήλωσε. Οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύει η Τράπεζα είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία, κυρίως στον χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο πολιτισμός κ.ά.

Στόχοι
Αναφερόμενοι στους στόχους της επόμενης ημέρας ο κ. Σάλλας και ο κ. Μυρτάκης δήλωσαν ότι από σήμερα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που θα ενισχύσουν την Τράπεζα και θα την οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας.

Eξειδικεύοντας αναφέρθηκαν:

Στην περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών δεικτών με ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική τραπεζική στους βασικούς τομείς της Κρητικής Οικονομίας και νέα καταθετικά προϊόντα.

Στη διεύρυνση καταθετικής βάσης με προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του καταθετικού κόστους και μηδενισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Τράπεζας από τον ELA.

Στην αναβάθμιση της μηχανογράφησης.

Στη δημιουργία Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας (π.χ. εξαγωγές - τουρισμός) μέσω εξειδικευμένων προϊόντων.

Στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της στελέχωσης της Τράπεζας, ιδιαίτερα στον τομέα των NPL’s (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια) κατά τα πρότυπα των συστημικών τραπεζών.

Στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Τομέα Χορηγήσεων.

Η αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης θα αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες για την τράπεζα.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την Παγκρήτια σε μία πρότυπη Συνεταιριστική Τράπεζα», κατέληξε στην παρουσίασή του ο κ. Σάλλας, ενώ ο κ. Μυρτάκης πρόσθεσε πως «επιθυμία αποτελεί η Παγκρήτια να καταστεί μοντέλο για τις συνεταιριστικές τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Το who is who της Παγκρήτιας Τράπεζας

Η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1993. Είναι μεγαλύτερη Συνεταιριστική Τράπεζα στην Ελλάδα με έδρα την Κρήτη και άδεια λειτουργίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Διαθέτει δίκτυο 54 συνολικά καταστημάτων, εκ των οποίων τα 47 στην Κρήτη. Η τράπεζα το 2016, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, πραγματοποίησε κέρδη μετά από φόρους, ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Είχε καταθέσεις που ανέρχονταν στο 1 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 1,2 δισ. Το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις στην Κρήτη ανέρχεται στο 14% και 21% στον Νομό Ηρακλείου.

Η εξάρτησή της από τον ELA ανέρχεται στο 5% του συνολικού της ενεργητικού. Από το 2007 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ και από το 2011 με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων ύψους 17,5 εκατ.

Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τους βασικούς πελάτες της τράπεζας, καθώς έχουν απορροφήσει το 90% του συνόλου των δανείων που η τράπεζα έχει χορηγήσει. Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων διανέμεται μεταξύ στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Οι βασικοί κλάδοι που η τράπεζα χρηματοδοτεί είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η βιομηχανία, η βιοτεχνία και οι κατασκευές.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter