ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/5
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΣΤΟ ΣΕΤΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ

Ο Mr Electra στο τιμόνι του τουρισμού

Ξενοδόχος 2ης γενιάς, ο πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στη διοίκηση ξενοδοχείων, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους τη
Ξενοδόχος 2ης γενιάς, ο πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στη διοίκηση ξενοδοχείων, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους της Electra Hotels & Resorts

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Η εκλογή του Γιάννη Ρέτσου με συντριπτική πλειοψηφία στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δεν προκάλεσε καμία έκπληξη σε όσους ασχολούνται έστω και ελάχιστα με τον τουριστικό κλάδο καθώς το όνομα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και εκ των μετόχων των Electra Hotels & Resorts είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή που ο Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε γνωστό ότι προτίθεται να αποχωρήσει. Ο κ. Ρέτσος είναι αρκετά διαφορετικός από τον προκάτοχό του και εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να αφήσει το δικό του στίγμα, ο στόχος, όμως, είναι ο ίδιος: να κάνει ο ελληνικός τουρισμός το επόμενο βήμα.

 

«Γιάννη, να τολμάς. Να δέχεσαι τους εχθρούς που θα κάνεις και να έχεις την ψυχραιμία να δουλεύεις για το καλό και αυτών. Να μην ξεχνάς πόσα πολλά ακόμα έχουν να γίνουν για να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα μας, την μεγάλη εικόνα». Με αυτή τη δήλωση ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ τα τελευταία 6 χρόνια, παρέδωσε τη σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο του συνδέσμου των επιχειρήσεων της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης της 25ης γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ. Και αν κρίνει κανείς από το χειροκρότημα που ακούστηκε στην αίθουσα όταν ανακοινώθηκε και επισήμως ότι ο Γιάννης Ρέτσος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες ότι θα έχει τη στήριξη του κλάδου. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι ο κ. Ρέτσος έλαβε πάνω από το 90% των σταυρών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Σημειωτέον πάντως πως δεν υπήρξε και άλλος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.

Ο κ. Ρέτσος δεν είναι, φυσικά, άγνωστος ούτε στο ξενοδοχειακό κλάδο ούτε και στο ευρύ κοινό. Ο 48χρονος επιχειρηματίας ασχολείται με τα κοινά του τουρισμού από το 1999, διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής - Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) την περίοδο 2009 - 2012, ενώ από τον Απρίλιο του 2011 έως και σήμερα διατελεί πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Οι επόμενες εκλογές στην ΠΟΞ είναι προγραμματισμένες για το 2018, αλλά δεν αποκλείεται η εκλογή του κ. Ρέτσου στη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ να δρομολογήσει εξελίξεις στους επόμενους μήνες.

Ξενοδόχος 2ης γενιάς, ο πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στη διοίκηση ξενοδοχείων, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους της Electra Hotels & Resorts, η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία: τρία στο κέντρο της Αθήνας με τελευταία προσθήκη το εντυπωσιακό Electra Metropolis Athens, και από ένα στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο. Πάντως, η μεγάλη αγάπη του δεν είναι άλλη από τις τρεις κόρες του, τις οποίες χαρακτήρισε «φως της ζωής του» στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Προσηλωμένος στον διάλογο
Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν αρκετά καλά υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό μάνατζερ, στον οποίο αρέσει να ακούει τι έχουν να πουν οι άλλοι και επιδιώκει να στηρίζει τις απόψεις του με επιχειρήματα. «Γενικότερα, είναι άνθρωπος που του αρέσει ο διάλογος» σημειώνουν οι ίδιοι άνθρωποι και φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το γεγονός ότι η ΠΟΞ έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια τρεις κλαδικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Ενδεχομένως, να είναι ο μόνος από τους «μεγάλους» κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπου οι σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων να είναι σε τόσο καλό επίπεδο.

Νέα πνοή
Οι σχέσεις του κ. Ρέτσου με τον κ. Ανδρεάδη ήταν όλα αυτά τα χρόνια κάτι παραπάνω από άριστες, αν και πρόκειται για δύο αρκετά διαφορετικούς ανθρώπους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα θέματα που άπτονται του κλάδου. Θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος θα επιδιώξει μεν να αφήσει τη σφραγίδα του στον σύνδεσμο και να του δώσει νέα πνοή, συνεχίζοντας την μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία με προφανή στόχο να κάνει ο ελληνικός τουρισμός το επόμενο βήμα. «Σήμερα ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή. Τώρα οφείλουμε να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα και να προχωρήσουμε στα επόμενα καθοριστικά βήματα», ξεκινούσε η δήλωση του κ. Ρέτσου μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του συνδέσμου, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε σε 4 στρατηγικούς στόχους για τον ελληνικό τουρισμό και τον ΣΕΤΕ:

• Μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου.

• Ενότητα ολόκληρου του τομέα και εργασιακή ειρήνη ως απαραίτητος όρος επιτυχίας.

• Διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις

• Ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.

Όσον αφορά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Ρέτσος ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, την ευέλικτη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στα πλάνα του νέου προέδρου είναι επίσης η δημιουργία γραφείου στις Βρυξέλλες, η ενδυνάμωση του ΙΝΣΕΤΕ και η περαιτέρω ενίσχυση του Marketing Greece.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter