ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ > ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 1/12/2014 10:56
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Εκκληση τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδόχων να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ

Εκκληση τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδόχων να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ

Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ, έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που δρομολογούνται προκειμένου να κλείσει η συμφωνία είναι η αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό και, συγκεκριμένα, στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

Ο συντελεστής σήμερα είναι 6,5% και είναι πολύ πιθανόν να φτάσει στο 10%. Η τρόικα ζητούσε αύξηση του συντελεστή στο 13%.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπάρξει αύξηση που να αφορά αγαθά, όπως τα βιβλία ή τα φάρμακα που βρίσκονται σε καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ.

ΣΕΤΕ: Όχι στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει ταχθεί ανοικτά κατά της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή.

«Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην διαμονή όπως και στην εστίαση αποτέλεσαν βασικούς συντελεστές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια. Επαναφέροντας τον ΦΠΑ του εξαγόμενου τουριστικού πακέτου σε επίπεδα ανάλογα με τους ανταγωνιστές μας σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία και σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις, η Ελλάδα κατάφερε να υπερτριπλασιάσει, την τελευταία διετία, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, την αύξηση της ροής τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Η αύξηση αυτή – που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και το 2015 - οδήγησε, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια το 2014, τη χώρα μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργώντας παράλληλα 115.000 νέες θέσεις εργασίας», είχε δηλώσει προ ημερών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Τώρα, η Τρόικα φαίνεται ότι επαναφέρει εκ νέου θέμα αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ ως προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ο ΣΕΤΕ πιστεύει ότι η Κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει δει τα θετικά αποτελέσματα και έχει αντιληφτεί τις θετικές επιπτώσεις που είχε η μείωση αυτή στις τοπικές κοινωνίες, στην απασχόληση και στο σύνολο της χώρας».

 Έκκληση στον Σαμαρά, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, απευθύνουν οι ξενοδόχοι

 

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ζητάει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Αντ. Σαμαρά, το ΞΕΕ τονίζει: «Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισής του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

«Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή του.

Το ΞΕΕ σημειώνει ότι η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ’ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.

Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης, το ΞΕΕ σημειώνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter