ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΠΟΨΕΙΣ > ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 29/5
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση

Το bitcoin, το κρυπτοχρήμα και τι κάνει το κράτος για να προστατευτεί

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης  Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής

Ο εφευρέτης ή οι εφευρέτες του μπίτκοϊν έπρεπε, μεταξύ άλλων, να δώσουν λύση και στο πρόβλημα της αποτροπής της διπλής δαπάνης των ιδίων χρηματικών μονάδων. Η λύση στο πρόβλημα δόθηκε με τη σύλληψη και εφαρμογή της αλυσίδας τμημάτων (αγγλ. blockchain). Μπορεί κανείς να φαντασθεί αδρομερώς την αλυσίδα τμημάτων ως έναν κατάλογο όλων των συναλλαγών που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί με μπίτκοϊν.

Οι συναλλαγές με μπίτκοϊν μπορεί να μην προσφέρουν μεν απόλυτη ανωνυμία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να αποκαλύψουν την ταυτότητα των συναλλασσομένων με αυτό, ιδίως στην περίπτωση που αυτοί είναι πολύπειροι κυβερνοεγκληματίες με ειδικές γνώσεις για την κάλυψη των ψηφιακών τους ιχνών.

Σημαντική είναι η επισήμανση, ότι εκτός από την εξόρυξη, η απόκτηση του μπίτκοϊν είναι δυνατή και με την αγορά του με συμβατικά νομίσματα μέσω ειδικών διαδικτυακών ανταλλακτηρίων.

Το μπίτκοϊν («bitcoin», «BTC», «XBT», «») απασχολεί τη δημοσιότητα από την εφεύρεσή του το έτος 2009. Πολλές φορές έχει καταστεί αρνητικός πρωταγωνιστής λόγω της εμπλοκής του σε παράνομες δραστηριότητες. Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη είδηση του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε σε μία παγκόσμιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση και το οποίο προσβάλλει υπολογιστικά συστήματα, προχωρεί στην αθέμιτη κρυπτογράφηση αποθηκευμένων σε αυτά αρχείων και στη συνέχεια απαιτεί εκβιαστικά την καταβολή λύτρων σε μπίτκοϊν για την αποκρυπτογράφηση των εν λόγω αρχείων. Η επιλογή από τους κυβερνοεγκληματίες του μπίτκοϊν για την καταβολή των λύτρων δεν είναι τυχαία: Οι συναλλαγές με μπίτκοϊν μπορεί να μην προσφέρουν μεν απόλυτη ανωνυμία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να αποκαλύψουν την ταυτότητα των συναλλασσομένων με αυτό, ιδίως στην περίπτωση που αυτοί είναι πολύπειροι κυβερνοεγκληματίες με ειδικές γνώσεις για την κάλυψη των ψηφιακών τους ιχνών.

Αναλογιζόμενος κανείς τα προεκτεθέντα, οδηγείται σε τρία εύλογα ερωτήματα: Πρώτον, τι είναι το μπίτκοϊν; Δεύτερον, πώς μπορεί το μπίτκοϊν ? και γενικότερα το κρυπτοχρήμα ? να εμπλακεί σε έκνομες ενέργειες; Τρίτον, τι μπορεί να πράξει το κράτος, ώστε να μειώσει τους κινδύνους που απορρέουν από την παράνομη χρήση τού κρυπτοχρήματος;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι το μπίτκοϊν αποτελεί είδος κρυπτοχρήματος. Κρυπτοχρήμα ονομάζεται το αποκεντρωμένο μέσο πληρωμής, το οποίο βασίζεται στην κρυπτογραφία για την πραγματοποίηση συναλλαγών και για τη δημιουργία νέων μονάδων του ιδίου. Ο όρος «αποκεντρωμένο» τού αποδίδεται, επειδή το κρυπτοχρήμα δεν εκδίδεται από κεντρικές τράπεζες κρατών, αλλά αποτελεί μορφή ιδιωτικού χρήματος. Το πρώτο συνθετικό του νεολογισμού «κρυπτοχρήμα» φανερώνει ακριβώς τη σχέση τού είδους αυτού χρήματος με την κρυπτογραφία.

Ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της παρούσας προβληματικής είναι και η επεξήγηση του τρόπου δημιουργίας νέων μονάδων του μπίτκοϊν. Πρωτίστως πρέπει να διευκρινισθεί ότι υπάρχει οροφή στον αριθμό των μονάδων μπίτκοϊν που θα τεθούν σε κυκλοφορία: Ο αριθμός αυτός είναι 21 εκατομμύρια. Προς το παρόν έχουν τεθεί στην κυκλοφορία άνω των 16 εκατομμυρίων μπίτκοϊν και συνεχώς δημιουργούνται νέα με μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη (αγγλ. mining), περισσότερες πληροφορίες για την οποία δίδονται ευθύς ακολούθως:

Ο εφευρέτης ή οι εφευρέτες του μπίτκοϊν έπρεπε, μεταξύ άλλων, να δώσουν λύση και στο πρόβλημα της αποτροπής της διπλής δαπάνης των ιδίων χρηματικών μονάδων. Η λύση στο πρόβλημα δόθηκε με τη σύλληψη και εφαρμογή της αλυσίδας τμημάτων (αγγλ. blockchain). Μπορεί κανείς να φαντασθεί αδρομερώς την αλυσίδα τμημάτων ως έναν κατάλογο όλων των συναλλαγών που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί με μπίτκοϊν. Η αλυσίδα τμημάτων τηρείται ως εξής: Ο οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ισχυρό υπολογιστικό σύστημα μπορεί να επιλέξει να γίνει εξορύκτης (αγγλ. miner), δηλαδή να συμμετάσχει στο δίκτυο μπίτκοϊν διαθέτοντας την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του για την πραγματοποίηση των πολύπλοκων υπολογισμών που απαιτούνται, ώστε να επαληθευθεί μια ομάδα συναλλαγών και συνακολούθως να προστεθεί ένα νέο τμήμα επιβεβαιωμένων συναλλαγών στην αλυσίδα τμημάτων. Από την ένταξή του στην αλυσίδα τμημάτων, το ποσό της συναλλαγής μπορεί να μεταβιβασθεί περαιτέρω. Ο εξορύκτης που θα συμβάλει επιτυχώς στην προσθήκη κάποιου τμήματος επαληθευμένων συναλλαγών στην αλυσίδα τμημάτων ανταμείβεται με το ποσό των 12,5 μπίτκοϊν, τρέχουσας αξίας περίπου 23.000 ευρώ. Η ανταμοιβή αυτή μειώνεται στο μισό κάθε τετραετία. Η ανάλυση αυτή έχει σημασία για την κατανόηση της παρασιτικής εξόρυξης που θα αναφερθεί κατωτέρω.

Επίσης σημαντική είναι η επισήμανση, ότι εκτός από την εξόρυξη, η απόκτηση του μπίτκοϊν είναι δυνατή και με την αγορά του με συμβατικά νομίσματα μέσω ειδικών διαδικτυακών ανταλλακτηρίων.

Κυβερνοεγκλήματα
Ερχόμενοι στο δεύτερο τεθέν ανωτέρω ερώτημα, μπορούμε να πούμε χονδρικά ότι το κρυπτοχρήμα άλλοτε καθίσταται μέσο για την τέλεση κυβερνοεγκλημάτων και άλλοτε αποτελεί στόχο των κυβερνοεγκληματιών, αν και πολλές φορές η διχοτόμηση αυτή δεν είναι απόλυτη και έτσι περιπτώσεις που το κρυπτοχρήμα αποτελεί μέσο τέλεσης κυβερνοεγκλημάτων αποτελούν παράλληλα και περιπτώσεις που το κρυπτοχρήμα έχει καταστεί και στόχος των κυβερνοεγκληματιών.

Περιπτώσεις που το κρυπτοχρήμα έχει αποτελέσει εργαλείο των κυβερνοεγκληματιών για την επίτευξη των παράνομων μεθοδεύσεών τους είναι οι ακόλουθες: Μία περίπτωση είναι η αναφερθείσα στην αρχή του παρόντος, καθώς είναι σύνηθες οι κυβερνοεγκληματίες να χρησιμοποιούν λογισμικό που ζητεί εκβιαστικά την καταβολή λύτρων σε μπίτκοϊν (λυτρισμικό). Κάποιες φορές το μπίτκοϊν έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνοεγκληματίες για την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους και την εξαπάτηση των θυμάτων τους. Ακόμη έχουν απασχολήσει τις αλλοδαπές αρχές περιπτώσεις χρήσης του μπίτκοϊν για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το μπίτκοϊν έχει αποτελέσει και το μέσο πληρωμής που επιλέγουν για την εξόφλησή τους οι ιδρυτές και εκμεταλλευτές των επιγραμμικών μαύρων αγορών. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις χρησιμοποίησης του κρυπτοχρήματος σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Υπάρχουν, όπως είδαμε παραπάνω, και περιπτώσεις που το μπίτκοϊν και γενικά το κρυπτοχρήμα έχουν αποτελέσει στόχο των κυβερνοεγκληματιών. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν αναπτύξει πολλές μορφές κυβερνοεγκληματικού (κακόβουλου) λογισμικού, το οποίο αποσκοπεί στην παράνομη ιδιοποίηση των μονάδων κρυπτοχρήματος των θυμάτων τους. Επίσης, σύμφωνα με αλλοδαπά δημοσιεύματα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναφερθείσα ανωτέρω αλυσίδα τμημάτων να έχει χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση σε αυτή υπερσυνδέσεων (αγγλ. hyperlinks) προς εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Τέλος, χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις εξόρυξης μέσω παρασιτικών δικτύων, η οποία πραγματοποιείται με την αθέμιτη απόκτηση του ελέγχου ξένων υπολογιστών από κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούν την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών των θυμάτων τους για την εξόρυξη μπίτκοϊν.

Tι κάνει το κράτος
Οι ευφάνταστες μέθοδοι που οι κυβερνοεγκληματίες μετέρχονται, για να εκμεταλλευθούν παράνομα το κρυπτοχρήμα καταδεικνύουν τους κινδύνους που συνέχονται με τη χρήση του κρυπτοχρήματος και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της απάντησης και του τρίτου τεθέντος ανωτέρω ερωτήματος: Πώς πρέπει να αντιδράσει το κράτος; Πρωτίστως πρέπει να διευκρινισθεί σχετικά με το ερώτημα αυτό ότι το κρυπτοχρήμα δεν κρύβει μόνο κινδύνους, αλλά και οφέλη και έτσι η κρατική παρέμβαση πρέπει να είναι τέτοια που να μη φέρει ασφυξία στη χρήση και την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών καινοτομιών του κρυπτοχρήματος.

Έτσι, ευκταίο θα ήταν το κράτος να προχωρήσει στη ρύθμιση τουλάχιστον του πλαισίου λειτουργίας των ανταλλακτηρίων κρυπτοχρήματος, στην οριοθέτηση της φορολογικής του αντιμετώπισης, όπως έχουν πράξει ξένα κράτη, και στην υιοθέτηση όλων των Συστάσεων της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόληψη και καταστολή των αδικημάτων του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ιδίως της εξαιρετικά επικίνδυνης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της χρήσης κρυπτοχρήματος.

Επίσης, θα πρέπει να επιμορφωθεί η αστυνομία και οι δικαστικές, εισαγγελικές, φορολογικές και λοιπές αρμόδιες κρατικές αρχές σχετικά με τη φύση και τη λειτουργία του κρυπτοχρήματος. Θα πρέπει, τέλος, να αναμορφωθούν οι διατάξεις νόμων που αφορούν την κατάσχεση, τη δήμευση, την απαγόρευση εκποίησης και την υπό οποιαδήποτε μορφή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ώστε να προβλέπεται ειδικά και η περίπτωση του κρυπτοχρήματος, το οποίο χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

Έτσι θα μπορέσει το κράτος τόσο να θωρακισθεί το ίδιο όσο και να θωρακίσει και τους πολίτες του έναντι των κινδύνων που κρύβει η παράνομη χρήση του κρυπτοχρήματος, χωρίς να προκαλέσει ασφυξία στη θεμιτή χρήση και ανάπτυξή του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr
  ΑΓΟΡΕΣ


  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter