ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΣΤΗΛΕΣ > ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ > ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 10/11/2014 8:41
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


CAR TO GO

Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)

Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)

Της Μαρίας Μόσχου

Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων στη χρήση και την ενοικίαση Ι.Χ. έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση, αλλά και η αδυναμία πάρκινγκ σε πολλές περιοχές των μεγαλουπόλεων. Η ενοικίαση αυτοκινήτου το οποίο πληρώνεται ακόμα και με το λεπτό χρήσης μέσω του car to go αλλά και ο «συνεπιβατισμός» που εξυπηρετεί όσους έχουν κουραστεί να οδηγούν αλλά και να... πληρώνουν έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και να αντικαθιστούν την ιδιοκτησία και την καθημερινή χρήση Ι.Χ.

Εναλλακτικές λύσεις και τα δύο για όσους δεν θέλουν να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να πληρώνουν τεράστια ποσά για καύσιμα, ασφάλεια αλλά και πάρκινγκ.

Car to go

Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αν έλεγε κανείς ότι νοίκιασε αυτοκίνητο το οποίο πλήρωσε με την ώρα ή ακόμα και το... λεπτό χρήσης, ότι δεν πήγε να το πάρει από την εταιρεία ενοικίασης και το «παρέλαβε» σε ένα δρόμο σχεδόν δίπλα του, ότι δεν χρειάστηκε κλειδί αλλά την κάρτα που είχε βγάλει ως συνδρομητής, θα προκαλούσε, το λιγότερο, γέλιο.

Σήμερα όμως πάρα πολλοί Αθηναίοι χρησιμοποιούν καθημερινά την υπηρεσία car tο go. Όλο το 24ωρο ένα όχημα βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης, από τη Γλυφάδα μέχρι την Κηφισιά, εξυπηρετώντας όσους χρειάζονται γρήγορη και εύκολη μετακίνηση.

Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)

Με την κάρτα μέλους, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στο αμάξι σκανάροντάς την στον ειδικό αναγνώστη που υπάρχει στο δεξί μέρος του παρμπρίζ κάθε car tο go.

Το πιο θεαματικό όλων είναι ότι το όχημα σταθμεύεται σε όποιο σημείο διευκολύνει τον οδηγό! Ο μέγιστος χρόνος ενοικίασης ενός car to go είναι 48 ώρες.

Πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία που δεν περιλαμβάνει μηνιαίο πάγιο κόστος ή ενιαία τιμή ενοικίου και δεν επιβαρύνει τον οδηγό με έξοδα βενζίνης, parking, service, ασφάλειας ή τέλη κυκλοφορίας.

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα car tο go βρει κοντά του ή να το προκρατήσει online 15 λεπτά πριν από την ώρα που θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Στο πεδίο των πληροφοριών, μέσω ίντερνετ o ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί:

• για τη θέση του οχήματος,

• την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (φθορές ή καθαριότητα),

• το επίπεδο της βενζίνης

Η υπηρεσία έχει 300 αυτοκίνητα car to go, ενώ η πληρωμή γίνεται μόνο όταν χρησιμοποιούνται και με ακρίβεια λεπτού!

Η εγγραφή στην υπηρεσία car to go στοιχίζει 19,90 ευρώ τον χρόνο. Όλα αρχίζουν με την κάρτα μέλους ή το application car to go. Για να ξεκλειδώσει το όχημα, είτε η κάρτα μπαίνει μπροστά στον αναγνώστη καρτών, στο παρμπρίζ του οχήματος, είτε ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί με το application ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο.

Ανεφοδιασμός
Ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου δεν αποτελεί υποχρέωση του χρήστη αλλά της ομάδας service της υπηρεσίας car to go. Ωστόσο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανεφοδιάσει το όχημα σε οποιοδήποτε πρατήριο ΕΚΟ με τη σήμανση EUROMAT, εντελώς δωρεάν. Εάν το ντεπόζιτο του οχήματος ήταν ήδη κάτω από το 25% (δύο γραμμές στην ένδειξη καυσίμου) ο χρήστης θα λάβει ως «ευχαριστώ» για τον χρόνο που διέθεσε, ένα μπόνους 10 δωρεάν λεπτών στο λογαριασμό μέλους σας.

«Ρεφενέ» οι μετακινήσεις λόγω... κρίσης
Όταν πριν από περίπου 20 χρόνια φοιτητές στη Γερμανία αποφάσισαν για να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης προς και από το πανεπιστήμιο να μην ταξιδεύουν μόνοι τους με το αυτοκίνητο και να δέχονται και άλλους επιβάτες, δεν θα μπορούσαν να υπολογίσουν την απήχηση που θα είχε τις επόμενες δεκαετίες αυτό το εγχείρημα.

Ο όρος carpooling είναι διεθνής και σημαίνει «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Στην Ελλάδα ονομάζεται «συνεπιβατισμός». Πρόκειται για ένα νέο κίνημα, που ίσως αποτελέσει τη λύση στο οξυμμένο πρόβλημα του κυκλοφοριακού της Αθήνας, όπως λένε οι ειδικοί. Ο «συνεπιβατισμός» είναι γνωστός στο εξωτερικό διότι βοηθά στην εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα, αλλά και εκπομπές καυσαερίων. Η υπηρεσία προσφέρεται από ορισμένες ιστοσελίδες και είναι διαδεδομένη σε αρκετές χώρες, όπως τη Πολωνία, την Ιταλία και την Αγγλία. Παράλληλα περίπου 20 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν σήμερα ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες για οχήματα με πληρότητα άνω των τριών ατόμων, καθώς η τακτική αυτή βοηθά και στην εξοικονόμηση χρόνου. Σύμφωνα με έρευνες μια κανονική λωρίδα κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο εξυπηρετεί το 21% των αυτοκινήτων, αλλά μόνο το 18% των επιβατών, ενώ η ειδική λωρίδα για τα αυτοκίνητα με πάνω από δύο επιβάτες, εξυπηρετεί το 16% των οχημάτων και το 27% των επιβατών όλου του αυτοκινητοδρόμου.

Στην Ελλάδα, η λειτουργία του «συνεπιβατισμού» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισε η υλοποίηση της δεύτερης έκδοσής του, με διαδραστικούς χάρτες, λίστα ενημερώσεων για επιθυμητές διαδρομές κ.ά.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011, στην Αθήνα, που όλα τα Μέσα Μεταφοράς συμμετείχαν σε 24ωρη στάση εργασίας, ήταν η πρώτη φορά που το carpooling οργανώθηκε πετυχημένα μέσω twitter με πρωτοβουλία του athenstransport.com, ενώ το ΕΜΠ προωθεί την ιδέα του carpooling για να βοηθήσει τις μετακινήσεις των φοιτητών του.

Ειδικότερα το Carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Το www.sinepivatismos.gr  είναι μια ανεξάρτητη πύλη διαδικτύου όπου ταξιδιώτες ιδιοκτήτες Ι.Χ. μπορούν με δωρεάν αγγελία να βρουν συνταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)
  • Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)
  • Ενοικιάζονται αυτοκίνητα με... την ώρα για μετακινήσεις στην Αθήνα (δείτε τιμές)

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter