ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΣΤΗΛΕΣ > ΥΓΕΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 12/9/2011 12:24
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


«Φως» στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης

 «Φως» στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης

Εικοσιοκτώ (28) γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλή πίεση του αίματος, εντόπισε στο DNA διεθνής μελέτη ερευνητών.

Οι 346 συμμετέχοντες επιστήμονες σε πάνω από 200 ερευνητικά κέντρα, που ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 275.000 ανθρώπους σε 24 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν κάθε άνθρωπος διαθέτει έστω έναν από αυτούς τους παράγοντες.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, καθώς ρίχνει φως στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης, πράγμα που αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου αντιυπερτασιακών φαρμάκων.

Η υπέρταση, εμφανίζει κληρονομικότητα, όμως ο εντοπισμός σχετικών γονιδίων μέχρι τώρα, είχε συναντήσει δυσκολίες.

Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν 28 περιοχές του DNA (από τις οποίες οι 16 για πρώτη φορά συσχετίστηκαν με την πίεση) που εμπλέκονται τόσο στη διαστολική, όσο και στη συστολική πίεση. Κάθε μια γενετική περιοχή υπάρχει τουλάχιστον στο 5% του πληθυσμού, ενώ μερικές έως και στο 14%.

Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακαλύψει μόλις το 1% των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την πίεση.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter