ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > MEDIA
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 31/3/2011 15:23
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΠΟΕΣΥ και ΕΠΗΕΑ κατά της απόπειρας κατάργησης των ισολογισμών

ΠΟΕΣΥ και ΕΠΗΕΑ κατά της απόπειρας κατάργησης των ισολογισμών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει την απόπειρα επιχειρηματικών κύκλων, που με τη συνδρομή –ή και παρότρυνση εκδοτών- επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, που ισχύει με το νόμο 2190/1920  και εφαρμόζεται μέχρι  σήμερα, προτείνοντας κατάργηση της υποχρέωσης αυτής και την ανάρτηση των στοιχείων στο site που διατηρεί κάθε επιχείρηση.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Και σαν επισφράγισμα της επιδίωξης αυτής ήρθε η χθεσινή κατάθεση από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Προστασία του Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις», στην Αιτιολογική Έκθεση της οποίας διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «πάγιο αίτημα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στον Τύπο».
Πρόκειται για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην επιβολή αδιαφάνειας, επιλεκτικής πληροφόρησης και αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που κατά το νόμο είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους.
Όσοι βυσσοδομούν κατά των εφημερίδων και όλων των εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ, αγνοούν εκούσια για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανατροπής, που
· Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
· Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
· Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
· Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
· Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών.
«Το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα», υπογραμμίζει σε έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, τονίζοντας ότι «είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει ικανό επίπεδο διαφάνειας και ασφάλειας όσον αφορά στις δραστηριότητες των εισηγμένων και μη εταιρειών αλλά και να καθιστά δυνατή μια ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για όλους τους ενδεχόμενους επενδυτές».
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. επισημαίνει ότι τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες –25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές- θα πλήξει πάνω από 3500 εργαζόμενους. Το γεγονός ότι το κόστος για κάθε δημοσίευση είναι περίπου 415 ευρώ το χρόνο, γεννά υποψίες ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, για τους οποίους οι επιχειρήσεις ζητούν την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες.

Η ανακοίνωση της ΕΠΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ε.Π.Η.Ε.Α. καταγγέλλει την επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες που ισχύει με το νόμο 2190/1920, από τις επιχειρηματικές οργανώσεις, με την υποστήριξη γνωστών εκδοτικών επιχειρήσεων του ημερησίου και περιοδικού τύπου, που οραματίζονται την μονοπώληση της ενημέρωσης και την αδιαφάνεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μάχονται  για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και την ανάρτησή τους στο site κάθε επιχείρησης, αδιαφορώντας παντελώς για την διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, ειδικά σήμερα που η αξιοπιστία και η διαφάνεια αμφισβητούνται και οι χρηματοπιστωτικές πληροφορίες αποτελούν σημαντικό στοιχείο για όποιον εκσυγχρονισμό και προσέλκυση επενδύσεων.

Στοχεύουν ευθέως στην ανατροπή του καθεστώτος στο χώρο των ΜΜΕ, με την διακοπή της έκδοσης των μικρής κυκλοφορίας εφημερίδων γνώμης και  τη συρρίκνωση των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων.

Προβάλλουν την ασήμαντη  μείωση της δαπάνης λειτουργίας των επιχειρήσεων,  χωρίς να υπολογίζουν τους χιλιάδες ανέργους εργαζόμενους στις εφημερίδες που θα προστεθούν στους ανέργους συναδέλφους μας, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις μαζικές απολύσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ε.Π.Η.Ε.Α. και όλοι οι εργαζόμενοι στον τύπο και τα ΜΜΕ καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των επιχειρηματικών κύκλων που αποσκοπούν στην επιβολή ενός καθεστώτος επιλεκτικής πληροφόρησης και αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών στοιχείων από το ευρύ κοινό. Δηλώνουν δε, ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να αποτραπεί η επιχειρούμενη ανατροπή του ισχύοντος, μέχρι σήμερα, καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων εταιρειών.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter