ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 10/2/2016 23:56
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΜΟΣ

Το "καμάρι" του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

Το καμάρι του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου

Διευθύνει το υπερσύγχρονο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BIHELab) που είναι μοναδικό στην Ευρώπη από άποψη εξοπλισμού, υποδομών, σύνθεσης διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας και οργάνωσης. Έχει την έδρα του στη Κέρκυρα και καλύπτει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτισή τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος, μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, που βασίζονται σε δεκαετείς μελέτες μοντελοποίησης και προσομοίωσης δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, οι οποίες επηρεάζουν την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με πολλές νόσους. Ο ίδιος θυμάται: " Η αλήθεια είναι  ότι εμείς ξεκινήσαμε να κατανοήσουμε τις βασικές λειτουργίες των συγκεκριμένων οργανιδίων, δηλ. των μιτοχονδρίων και όχι τον μηχανισμό των σχετιζόμενων νόσων. Η έρευνα μας οδήγησε προς τα εκεί. Δεν οδηγήσαμε εμείς την έρευνα", συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Το εντυπωσιακό είναι πως μέχρι την παγκόσμια αναγνώριση to 2012, κυρίως από την ερευνητική κοινότητα,των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η ομάδα του καθηγητή Π. Βλάμου δεν είχε δικό της εργαστήριο! Το 2014 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενέκρινε ένα χρηματικό κονδύλι για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και έτσι ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του BiHeLab. Ήταν ένα έργο (συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση/ΕΤΠΑ) το οποίο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2.416.950 ευρώ. «Ουσιαστικά αυτό μας "έλυσε" τα χέρια, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τις έρευνές μας και σε άλλες ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με παρόμοια φαινόμενα», υπογραμμίζει σχετικά ο καθ. Βλάμος. Στο επίκεντρο της έρευνας του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BIHELab)  βρίσκονται οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. άνοιες, νόσος Αλτσχάιμερ, Χάντιγκτον, Πάρκινσον, CMT2A κ.ά), που προσβάλλουν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, και η  αποσαφήνιση των παθογενετικών παραγόντων τους. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία νέων και αποτελεσματικών πρωτοκόλλων διάγνωσης διαφόρων τύπων άνοιας και νευρολογικών διαταραχών μέσα από τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιολογική ανάλυση καθώς και τη μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις νόσους, με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων τεχνικών αντιμετώπισής τους, αλλά και το σχεδιασμό νέων στοχευμένων θεραπειών. "Έχουμε στα σχέδια μας έρευνες πάνω στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα, μελετώντας πόσο αποτελεσματικά είναι για την αναστολή ασθενειών. Βρισκόμαστε στο στάδιο μελέτης και σχεδιασμού εξατομικευμένων φαρμακευτικών αγωγών για την αναστολή της εξέλιξης των βιοδεικτών του Αλτσχάιμερ. Διερευνούμε ισχυρά "εργαλεία" που να μπορούν αποδεδειγμένα να μειώνουν τους κρίσιμους βιοδείκτες ώστε να επαναφέρουν τον οργανισμό σε ισορροπία.", εξηγεί ο ίδιος. Το Εργαστήριο παράλληλα προχωρά σε παγκόσμιες συνεργασίες και παρέχει τις μοναδικές υπηρεσίες του σε φορείς υγείας.

Το καμάρι του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

Συνέδριο Γενετικής Γηριατρικής και Έρευνας στις Νευροεκφυλιστικές Νόσους (GeNeDis)

Στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής Γηριατρικής και Έρευνας στις Νευροεκφυλιστικές Νόσους (GeNeDis – Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research), τον περσινό Απρίλιο, η ερευνητική ομάδα του Παναγιώτη Βλάμου, παρουσίασε τον μηχανισμό λειτουργίας και της νόσου του Πάρκινσον, βάσει του οποίου αναμένονται να καθοριστούν νέοι βιοδείκτες που αφορούν στην εξέλιξη της. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια. "Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο πολύπλοκη από την Αλτσχάιμερ γιατί εδώ εμπλέκονται τέσσερα κυκλώματα ηλεκτροφυσιολογίας και όχι ένα. Αυτά τα κυκλώματα ενεργοποιούνται και με εξωτερικά ερεθίσματα. Έχουμε  κάνει τα πρώτα βήματα για τη μοντελοποίηση του μηχανισμού της ασθένειας και εκτιμούμε πως σύντομα θα έχουμε ταυτοποιήσει και τους βιοδείκτες που ενεργοποιούν στα πρώτα στάδια τη νόσο.", λέει ο ερευνητής, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, το 2nd World Congress "GeNeDis 2016" με τίτλο ‘Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research’ που  θα πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη, 20-23 Οκτωβρίου 2016. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τους παραπάνω τομείς ξεκινώντας από την πρόοδο στο ερευνητικό πεδίο και τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, μέχρι τη κλινική πράξη και τις φαρμακευτικές εφαρμογές. Την διοργάνωση έχει αναλάβει το  Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier στο Οντάριο του Καναδά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα ΤΕΙ Ιονίων νήσων και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. (Πληροφορίες: http://www.genedis.eu/)

Το καμάρι του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

Συμμετοχή του BiHelab σε διεθνή πρότζεκτ

Φέτος τον Φεβρουάριο το  BiHeLab του Ιονίου Πανεπιστημίου, το CARGO του πανεπιστημίου Wilfrid Laurier University, στο Οντάριο του Καναδά και το NIG του King's College, London κλείνουν ήδη ένα χρόνο συνεργασίας στα πλαίσια ενός νέου καινοτόμου διηπειρωτικού πρότζεκτ για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Στόχος του είναι η ενοποίηση και διαχείριση εκατομμυρίων κλινικών δεδομένων ανθρώπων από τη Ευρώπη και τον Καναδά, οι οποίοι συναινούν στη δημιουργία ενός ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου, που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας. Ένα κατάλληλο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα που έχει σχεδιαστεί από το εργαστήριο CARGO του πανεπιστημίου Wilfrid Laurier , στο Οντάριο είναι αυτό στο οποίο καταλήγουν τα δεδομένα. Το σύστημα που βρίσκεται υπό την επίβλεψη του καθηγητή  του  Πανεπιστημίου του Καναδά, Ηλία Κοτσιρέα, τα επεξεργάζεται με αλγόριθμους εξόρυξης δεδομένων, που αναπτύσσονται σε παράλληλους υπερ-υπολογιστές σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών BigData. Ταυτόχρονα, ο Δρ. Μάριος Πολίτης, που είναι Clinical Senior Lecturer στο King’s College του Λονδίνου, είναι  ο υπεύθυνος για τη διαδικασία κατάρτισης των κριτηρίων ταξινόμησης των κλινικών δεδομένων με τα οποία οι συμμετέχοντες ταξινομούνται σε βαθμούς επικινδυνότητας εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, βάσει  συγκεκριμένων βιοδεικτών ανά φάκελο. Έτσι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να γνωρίζουν πώς εξελίσσονται τα προσωπικά τους κλινικά δεδομένα και πόσο κινδυνεύουν να εμφανίσουν συγκεκριμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Στην ερώτηση βέβαια, πότε θα ανακοινωθούν επίσημα κάποια νεότερα αποτελέσματα του πρότζεκτ ο καθηγητής Βλάμος απαντάει χαμογελώντας: "Όταν όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε βρεθούμε σε ένα σημείο κάπου στο κόσμο και έχουμε δυο-τρεις ελεύθερες από υποχρεώσεις ημέρες!". Επιπλέον, το BiHeLab συμμετέχει ως μοναδικός partner για νευροεκφυλιστικές ασθένειες στο πρόγραμμα IPA Adriatic. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει το έργο AdriHealthMob, που προβλέπει τη συμμετοχή 15 εταίρων από τις οκτώ χώρες που αποτελούν την Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής & Ιονίου, παραπέμπει στον ορισμό ενός καινοτόμου, διασυνοριακού και βιώσιμου μοντέλου πρόσβασης στην πληροφορία και την εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, καθιστώντας την όλη διαδικασία πιο ορθολογική, εξυπηρετική και οικονομικά βιώσιμη., στα πλαίσια του προγράμματος. (Πληροφορίες για το πρότζεκτ: http://adrihealthmob.eu/)

Να σημειωθεί ότι η ομάδα των κύριων συνεργατών του Καθηγητή Βλάμου απαρτίζεται από τους ερευνητές:Αντιγόνη Αβραμούλη, Μαρία Γονίδη, Ζέτα Θεοχαροπούλου, Κατερίνα Μπόμπορη, Τόνια Πλέρου, Ελευθερία Πολυχρονίδου, Μαρία Σαγιαδινού και Μαρία Ψύχα.

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική

Το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου προχωράει φέτος και σε ένα άλλο καινοτόμο βήμα προκηρύσσοντας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) με τίτλο "Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική" για το ακαδημαϊκό έτος 2016−2017. Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι η επιστημονική κατάρτιση και ειδίκευση επιστημόνων στις καινούργιες και πολλά υποσχόμενες επιστημονικές κατευθύνσεις της «Βιοπληροφορικής και Υπολογιστικής  Βιολογίας» και  της «Νευροπληροφορικής και Υπολογιστικές Νευροεπιστήμες». Πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. "Είναι το πρώτο μεταπτυχιακό στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική με ένα σύγχρονο εργαστήριο να βρίσκεται στη διάθεση των φοιτητών. Αυτό σημαίνει πως σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι φοιτητές θα εκπαιδεύονται και θα βγαίνουν έτοιμοι για έρευνα και εργασία", εξηγεί ο Παναγιώτης Βλάμος. Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως και την 30η Ιουνίου 2016. Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα. (Πληροφορίες: http://bihelab.di.ionio.gr/)

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βλάμος

Ο Παναγιώτης Βλάμος αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1997, εκπονώντας τη διδακτορική του διατριβή στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Από το 2000 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από το 2004  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2007 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2012 Αναπληρωτής Καθηγητής και κατόπιν Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και  Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης. Το γνωστικό του αντικείμενο εστιάζεται στα μαθηματικά μοντέλα εφαρμογών. Έχει συμμετάσχει και εξακολουθεί να συμμετέχει σε σειρά προγραμμάτων και είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών. Έχει  δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή  περιοδικά με υψηλό impact factor και μετράει αρκετές ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια. Για τον επόμενο χρόνο έχει ήδη επτά προτάσεις ως προσκεκλημένος ομιλητής από παγκόσμια συνέδρια. Ο Παναγιώτης Βλάμος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier στο Οντάριο του Καναδά.

 

 

 

.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Το καμάρι του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
 • Το καμάρι του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
 • Το καμάρι του Ιονίου Πανεπιστημίου: Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter