Για την εξαιρετική μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μία από τους πραγματικούς πρωτοπόρους στην Ευρώπη αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση καθώς και στη μεταμόρφωση της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε εκδήλωση του Southeast Europe & East Med Forum που έγινε στην Ουάσιγκτον, με τίτλο: «Eastern Mediterranean at a Crossroads».
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, λέγοντας ότι «ήταν πολύ ενθαρρυντικό να ακούσω πόσο επιτυχής ήταν ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ», για τη νέα μετοχική παρουσία της στη Ρουμανία και την επιτάχυνση της στροφής της στις ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Εχει δυναμική ο κάθετος αγωγός φυσικού αερίου
Ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η συζήτηση για τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου- που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και τη Ρεβυθούσα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία – έχει αποκτήσει δυναμική και ότι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο και έκανε λόγο για μία νέα αρχιτεκτονική συνεργασίας που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα στην κεντρική Ευρώπη και τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά θα βοηθήσει και να αποσυρθεί το φυσικό αέριο ως όπλο στην εργαλειοθήκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας για τη σύνοδο κορυφής των τριών θαλασσών στο Βουκουρέστι το περασμένο φθινόπωρο, όπου η Ελλάδα έγινε δεκτή επίσημα ως μέλος, είπε ότι ήταν μεγάλη η ικανοποίησή του.
Αναπόφευκτη η ενεργειακή μετάβαση
Για το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής είπε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως φάνηκε από τις φυσικές καταστροφές τον περασμένο χρόνο, και ότι η Μεσόγειος είναι μία περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Ολοι μιλούν πλέον για καθαρή ενέργεια, είπε, το κόστος της οποίας μειώνεται.
Συνάντηση Πάιατ - Στάσση
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ συναντήθηκε χθες με τον κ. Πάιατ στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου και παρουσίασε το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης και την επέκτασή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Στάσσης ενημέρωσε τον τέως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της ΔΕΗ, τις νέες επενδύσεις σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με έμφαση στη Βαλκανική Περιοχή και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί πως ο κ. Στάσσης βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 5ο συνέδριο Southeast Europe & East Med που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.
Η ανάρτηση του Γιώργου Στάσση:
Σήμερα, είχα τη χαρά να συναντηθώ στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους, και να του παρουσιάσω το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την επέκτασή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τον ενημέρωσα για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. όσον αφορά στην επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιοχών και την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών!
Η πρωτοβουλία «The Three Seas»
Η πρωτοβουλία «The Three Seas» περιλαμβάνει κράτη – μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ανάμεσα στις θάλασσες της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης. Η δράση υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ενεργειακού αντίβαρου απέναντι στη Ρωσία με την αξιοποίηση ενεργειακών διαδρόμων και εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!