Σημαντική μείωση ενεργειακού κόστους αλλά και τα πλεονεκτήματα της πράσινης ενέργειας εξασφαλίζει η ΕΥΑΘ από τη συμφωνία PPA που υπέγραψε χθες με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το PPA είναι διάρκειας 12 ετών και θα παρέχει στην ΕΥΑΘ πράσινη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικό πάρκο που βρίσκεται σε λειτουργία και από φωτοβολταϊκό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αναπτύσσεται. Τα δύο συστήματα ισχύος 30 MW και 20 MW, αντίστοιχα είναι στη Θήβα της Βοιωτίας στην περιοχή «Ταράτσα».
Προηγήθηκε διαγωνισμός για την επιλογή παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και επιλέχθηκε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία για 8 + 4 έτη θα παρέχει μέσω εικονικού PPA πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμο Αμανατίδη, «η ΕΥΑΘ καταναλώνει ετησίως 110 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και με τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες για 75 GWh.
Οι ποσότητες αυτές θα προέρχονται από το αιολικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει και το φωτοβολταϊκό, το οποίο θα δώσει άλλες 25 GWh.
Η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του PPA είναι στα 76,6 ευρώ/MWh.
Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΑΘ θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες και το όφελος θα είναι άμεσα 2,4 εκατ. ευρώ και μετά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού η ετήσια εξοικονόμηση κόστους θα ανέλθει στα 3,4 εκατ. ευρώ. \Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι 87%, κάτι που βελτιώνει τη θέση της εταιρείας στους δείκτες ESG και διευκολύνει την πρόσβασή της σε χαμηλού κόστους χρηματοδότηση.
►Διαβάστε επίσης: Αρ. Χαντάβας από Solar Power Summit: Το 2024 η διψήφια ανάπτυξη της αγοράς ηλιακής ενέργειας δεν είναι εγγυημένη
«Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος. Τόνισε τη σημασία που είχε για την εταιρεία να επιλέξει έτοιμα έργα προκειμένου να έχει άμεσα μείωση κόστους.
Το νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) και τις ιδιαιτερότητες που είχε η περίπτωση της ΕΥΑΘ ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης: «Η φύση της προμήθειας (η άυλη ενέργεια και η εικονική φύση της παροχής) απασχόλησε ιδιαίτερα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έγκριση του διαγωνισμού από την Ολομέλεια αποτελεί οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν δρόμο που άνοιξε πρώτη η ΕΥΑΘ».
►Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα υπερβούν τα παραδοσιακά έως το 2030
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Συζητάμε και για άλλα PPA
Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, περιέγραψε το project «Taratsa» στη Βοιωτία, ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 32,9 MW στο δήμο Θήβας που αποτελείται από 7 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 4,8 MW η κάθε μία.
Τόνισε ότι υπάρχει ζήτηση για διμερή συμβόλαια αν και οι τιμές πέφτουν ενώ επεσήμανε ότι οι άλλοι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ δεν κατέβηκαν σε αυτό το διαγωνιsμό, ίσως επειδή τα 8 χρόνια τους φάνηκαν λίγα. Υπογράμμισε τη βούληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να είναι σε συζητήσεις και για άλλα PPA και σημείωσε «τολμάμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω PPA και είμαστε η εταιρεία η οποία επιδιώκει τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων για τη διασφάλιση της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ του ομίλου. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρωτοπόρος στις ΑΠΕ για περισσότερες από 2 δεκαετίες είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για το ενεργειακό κόστος, με αμοιβαία επωφελή τρόπο, όπως η σημερινή διμερής σύμβαση».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!