Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε χθες Πέμπτη πως τα πλουσιότερα κράτη, που έχουν «ιστορικό χρέος» στον πλανήτη, πρέπει να αναλάβουν τον λογαριασμό για τη ζημιά στο περιβάλλον που προκάλεσαν και πλήττει κυρίως φτωχότερα.
«Αυτοί που μόλυναν τον πλανήτη τα τελευταία 200 χρόνια ήταν εκείνοι που έκαναν τη βιομηχανική επανάσταση», είπε ο Λούλα σε πλήθος συγκεντρωμένο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, στην εκδήλωση «Power Our Planet».
«Γι’ αυτό πρέπει να πληρώσουν το ιστορικό τους χρέος προς τον πλανήτη Γη», πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία των δασών σε αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Η εκδήλωση της οργάνωσης προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης Global Citizen, λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη σύνοδο του Παρισιού. Διοργανώθηκε παράλληλα με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και ομιλίες ηγετών.
Η καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ήταν ανάμεσα στις κυριότερες δεσμεύσεις του Λούλα, που κέρδισε οριακά πέρυσι τον ακροδεξιό προκάτοχό του Ζαΐχ Μπολσονάρου, επί των ημερών του οποίου ο έλεγχος και οι θεσμοί περιβαλλοντικής προστασίας αποδυναμώθηκαν κι η καταστροφή αυτού που αποκαλείται ο πνεύμονας του πλανήτη επιταχύνθηκε.
Το μεγαλύτερο δάσος του Αμαζονίου «βρίσκεται στο κυρίαρχο έδαφος της Βραζιλίας, αλλά ταυτόχρονα, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Για αυτό θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το προστατεύσουμε», τόνισε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνησή του παρουσίασε το σχέδιό της για τον τερματισμό της παράνομης αποψίλωσης του τροπικού δάσους ως το 2030.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!