Το πράσινο φως από το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο πήρε το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού ανοίγοντας έτσι το δρόμο, ώστε το νομοσχέδιο να πάει πλέον στη Βουλή, στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πάντως, τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εναντιώνονται στις προτάσεις έχουν ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους παρά την πρόθεση του Ελιζέ να μην πτοηθεί από τις αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το τελικό κείμενο παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις από το προσχέδιο που είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, υιοθετώντας έτσι κάποιες από τις αλλαγές που ζητούσαν τα συνδικάτα. Ωστόσο, το πλέον ακανθώδες μέτρο που έχει να κάνει με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει, με αποτέλεσμα η κόντρα να συνεχίζεται.
Σε αναβρασμό η χώρα
Την περασμένη Πέμπτη, η ανταπόκριση των εργαζομένων στην εθνική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα ήταν εντυπωσιακή συντηρώντας το επιχείρημα τους πως ο λαός αντιδρά στα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους στο Παρίσι και πολλές ακόμη πόλεις της χώρας. Και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Το συνδικάτο CGT έχει ήδη προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία για τις 26 Ιανουαρίου, καθώς και μια μεγαλύτερη κινητοποίηση 72 ωρών από την 6η Φεβρουαρίου, οπότε και θεωρείται ότι θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, ο βραχίονας του συνδικάτου στον κλάδο της ενέργειας μελετά και άλλες στοχευμένες κινήσεις που θα «πονέσουν» τις αρχές και την αγορά, όπως η παροχή δωρεάν ρεύματος ή αντιθέτως στοχευμένες διακοπές ρεύματος, κυρίως σε στρατηγικές υποδομές, όπως οι αποθήκες φυσικού αερίου και οι πλωτές πλατφόρμες LNG.
H κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει πως η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικά δε, σε ένα διάστημα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το όριο της συνταξιοδότησης έχει ήδη ανέβει και μάλιστα πάνω και από τα 64 χρόνια που αρνούνται τα γαλλικά συνδικάτα. Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί.
Νεότερη σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε χθες κατέγραψε νέα υποχώρηση στο ποσοστό δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν μόλις στο 34%, ενώ στο 32% έπεσε και το ποσοστό αποδοχής της πρωθυπουργού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!