Η ελβετική κυβέρνηση συζήτησε διάφορες εναλλακτικές λύσεις με τη διοίκηση της Credit Suisse για τη σταθεροποίηση της, μετά τη χθεσινή βουτιά της μετοχής της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Εκτός από τη στήριξη της ρευστότητας της ιστορικής τράπεζας, η οποία ανακοινώθηκε από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) σήμερα για ένα ύψος 50 δισ. φράγκων (50,6 δισ. ευρώ), συζητήθηκε επίσης ο διαχωρισμός της ελβετικής μονάδας της Credit Suisse από τον παγκόσμιο όμιλο της και η συγχώνευσή της με τη UBS που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.
Αύξηση κεφαλαίου ή διάσπαση
Το κόστος χρηματοδότησης της Credit Suisse έχει αυξηθεί τόπο πολύ, ώστε είτε θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαιά της είτε να διασπαστεί, σύμφωνα με αναλυτή της Morningstar. H τράπεζα θα μπορούσε να χρειαστεί μία νέα αύξηση κεφαλαίου, μετά από αυτή που έκανε στα τέλη του 2022, με την εναλλακτική να είναι η διάσπασή της, με τις επιμέρους επιχειρηματικές μονάδες της, όπως αυτή που αυτή που αφορά στην ελβετική οικονομία, τη μονάδα διαχείρισης πλούτου και τη μονάδα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου και η πώληση ή εισαγωγή τους στα χρηματιστήρια ξεχωριστά, σημείωσε ο αναλυτής.
►Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: «Σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας
Κερδοφόρα η ελβετική μονάδα
Η ελβετική μονάδα, η οποία δανείζει στις εγχώριες επιχειρήσεις και διαχειρίζεται τα χρήματα των πλούσιων της χώρας, αποτελεί μία νησίδα σταθερότητας καθώς είναι η μόνη από τις τέσσερις μονάδες της που ήταν κερδοφόρα και τα τρία τελευταία χρόνια, με τα προ φόρων κέρδη της να φθάνουν τα 1,5 δισ. φράγκα το 2022.
Η μετοχή της Credit Suisse έκανε χθες βουτιά έως και 31%, ενώ οι τιμές ορισμένων ομολόγων της μειώθηκαν σε επίπεδα δηλωτικά μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της, Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να βάλει νέα κεφάλαια για τη στήριξη της.
►Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών - Too big to fail ο ελβετικός κολοσσός
Εκροές 100 δισ. φράγκων
Η ελβετική τράπεζα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μία σειρά σκανδάλων, νομικών διενέξεων και αλλαγών στη διοίκησή της. Οι περσινές ζημιές, ύψους 7,3 δις. φράγκων, εξανέμισαν τα κέρδη της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ και η νέα στρατηγική που ακολουθεί – η δεύτερη την τελευταία διετία – απέτυχε να κερδίσει επενδυτές ή να σταματήσει τις εκροές πελατών.
Οι πελάτες της απέσυραν assets αξίας άνω των 100 δις. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022 καθώς κορυφώνονταν οι ανησυχίες για την οικονομική της κατάστασης, ενώ οι εκροές συνεχίστηκαν και μετά την αύξηση κεφαλαίου των 4 δις. φράγκων που έκανε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!