Το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα το 2022 ήταν χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αλλά υψηλότερο σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα ήταν 12% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά οι δαπάνες των Ελλήνων (κατά κεφαλή) το ίδιο έτος ήταν κατά 26,5% χαμηλότερες.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ με βάση την αγοραστική δύναμη και μία από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές καταναλώσεις, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.
Οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σχέση με όλες τις χώρες της Ανατολικής και Ν.Α. Ευρώπης, όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη.
Πολύ ακριβή στις επικοινωνίες και τα αλκοολούχα ποτά
Στα επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά το Βέλγιο όσον αφορά τις επικοινωνίες, με τις τιμές να είναι υψηλότερες κατά 67,4% από τον μέσο όρο (71,2% στο Βέλγιο).
Τρίτη ακριβότερη είναι στα οινοπνευματώδη ποτά, με τιμές κατά 53,3% υψηλότερες του μέσου όρου, κάτι που προφανώς εξηγείται από τον πολύ υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης που ισχύει στη χώρα μας. Ακριβότερες στα ποτά ήταν η Φινλανδία και η Ιρλανδία (κατά 114,2% και 110,7%, αντίστοιχα).
Ακριβότεροι και στα τρόφιμα
Ακριβότερη από τον μέσο όρο είναι η Ελλάδα και σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, όπου το επίπεδο των τιμών της είναι 5,3% υψηλότερο και δεν διαφέρει από αυτό πλουσιότερων χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας (7,7% υψηλότερο του μέσου όρου) και της Ιταλίας (6,6% υψηλότερο).
Τις υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα είχαν το Λουξεμβούργο (22% πάνω από τον μέσο όρο) και οι σκανδιναβικές χώρες – η Δανία (18,9%), η Σουηδία (12,1%) και η Φινλανδία (11,6%).
Στον μέσο όρο οι τιμές για ενέργεια και ρούχα
Στην ενέργεια – ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα – οι τιμές στην Ελλάδα ήταν 1,4% χαμηλότερες από την ΕΕ, ενώ κατά 2,1% χαμηλότερες είναι οι τιμές για τις νοσηλευτικές υπηρεσίες. Συνολικά, πάντως, για την υγεία, οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο (14,8%). Χαμηλότερες κατά 3,5% ήταν οι τιμές για ρούχα και παπούτσια.
Χαμηλότερες οι τιμές για μεταφορές, εστιατόρια και καπνό
Σημαντικά χαμηλότερες, κατά 13,6%, ήταν οι τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων, του καπνού (23,3) και των μεταφορικών υπηρεσιών (23,7%).
Σύμφωνα με την Eurostat, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στις τιμές στην ΕΕ σημειώθηκαν στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, με τις τιμές στην ακριβότερη χώρα, Ιρλανδία, να είναι κατά 3,3 φορές υψηλότερες από τη Βουλγαρία που ήταν η φθηνότερη χώρα.
Μεγάλες διαφορές υπήρχαν και στις τιμές εστιατορίων – ξενοδοχείων, με τις υψηλότερες τιμές που σημειώθηκαν στη Δανία να είναι τριπλάσιες από τη Βουλγαρία που είχε τις χαμηλότερες τιμές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!