Νέα
  • ΓΔ: 1382.68 +0.06%
  • Τζίρος: 146,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Μαρτύριο χωρίς τέλος ο πληθωρισμός - Σε διψήφια ποσοστά για 17ο μήνα - Φόβοι για νέες αυξήσεις από τον Daniel

Για 17ο μήνα συνεχίζει ο δείκτης τιμών της διατροφής να διατηρείται σε διψήφια ποσοστά φέρνοντας σε πραγματική απόγνωση τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στο ορίζοντα και το κυριότερο δεν μπορούν να ελπίζουν ότι αυτό το «μαρτύριο» θα σταματήσει στο ορατό μέλλον. Η κακοκαιρία Daniel ήρθε να επιδεινώσει το ήδη αρνητικό κλίμα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, μετά τη βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο.

Αρκεί να αναφερθεί πως ο Θεσσαλικός κάμπος συμβάλει με 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και παράγει από την συνολική εγχώρια παραγωγή:

  • Βιομηχανική ντομάτα: 52,8%
  • Βαμβάκι: 38%
  • Αχλάδια: 54,7%
  • Αμύγδαλα: 51,7%
  • Πρόβειο και βόειο γάλα: 19,5%
  • Βοδινό κρέας: 18,5%
  • Χοιρινό κρέας: 10%

Χιλιάδες ζώα πνίγηκαν και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες θάφτηκαν στις λάσπες, με αποτέλεσμα οι τοπικοί παράγοντες να εκφράζουν φόβους για νέες αυξήσεις στην αγορά.

«Όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες. Ολόκληρα χοιροστάσια καταστράφηκαν στην Καρδίτσα. Μόνο στον Παλαμά σε μια χοιροτροφική μονάδα είχε 7.000 χοίρους πνιγμένους», δηλώνει στην «Η» ο Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας. «Δυστυχώς αυτό θα φανεί στην αγορά αύριο, μεθαύριο. Όταν δεν θα υπάρχουν χοιρινά,  κάποιες τιμές θα ανεβούν και θα τρώμε εισαγόμενα», παρατηρεί ο ίδιος.

Ράλι δίχως τέλος

Ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις έχουν διαψευσθεί. Στα μέσα του περασμένου έτους οι αναλυτές διέβλεπαν ότι στην χειρότερη περίπτωση από το Φθινόπωρο, θα υπήρχε μία σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στα βασικά πρώτης ανάγκης. Αισίως φτάσαμε – με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – στον Αύγουστο και δεν διαφαίνεται καμία απολύτως διάθεση της αγοράς να περιορίσει τις τιμές.

►Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Επέκταση του πλαφόν σε όλα τα είδη διατροφής και διαβίωσης σε έκτακτες ανάγκες

Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι έρευνες, ετοιμάζει νέες αυξήσεις τιμών. Στο περιβάλλον αυτό οι κεντρικές τράπεζες είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη να πυροδοτήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Ένα «όπλο» που πάντως δείχνει να είναι αναποτελεσματικό, αφού οι μέχρι τώρα αυξήσεις, οι οποίες μόνο λίγες δεν είναι και έχουν φτάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε επίπεδα ρεκόρ και ο πληθωρισμός παραμένει σε μη αποδεκτά επίπεδα – δηλαδή πάνω από το 2% - ενώ  στα τρόφιμα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Πηγή: EΛΣΤΑΤ

Προκαλεί ο πληθωρισμός της απληστίας 

Ο υπάρχων «πληθωρισμός της απληστίας» δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, αγνοώντας τις υπάρχουσες συνθήκες προχωρεί σε αναιτιολόγητες αυξήσεις, κερδίζοντας πολύ περισσότερα από εκείνα που η επιχειρηματική λογική επιτάσσει.

Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα και από το Μέγαρο Μαξίμου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπονται και άλλα.

Με βάση απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία.  

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, όπως αναφέρει από το υπουργείου, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

Μικρή άνοδος του πληθωρισμού

Στο 2,7% αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 2,5% που ήταν τον Ιούλιο, παγιώνοντας την αναστροφή της πτωτικής τάση που είχε από την αρχή του χρόνου, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων κατά 10,7%.

Την ίδια στιγμή παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Συγκριμένα, οι τιμές στα φρέσκα λαχανικά καταγράφουν αύξηση 17%, στα λίπη και έλαια αύξηση 12% και στα φρέσκα λαχανικά αύξηση 10,7%.

Παράλληλα, τα μεταλλικά νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί είχαν αύξηση τιμών κατά 14,4%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 12,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,9%.

Το ψωμί και τα δημητριακά εμφανίζουν αύξηση 6,5%, τα κρέατα 9,7% και τα ψάρια 6,7%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά 8,6%, το τσάι και ο καφές 8,7%. Στα υπόλοιπα αγαθά είχαμε αύξηση κατά 12,4%, στα φαρμακευτικά είδη κατά 12,4%, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 9%, στα καινούργια αυτοκίνητα κατά 3,7% και 8,8% στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκινήτου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ