Κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση για την αύξηση του ορίου για την απόκτηση της Golden Visa στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα για μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια νησιά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την αγορά κατοικιών από ξένους μέσω του προγράμματος Golden Visa πριν δημιουργηθούν «φούσκες» σε περιοχές της Αττικής που θα επιτείνουν τo oξύ στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Διαβάστε επίσης: Golden Visa: 20.000 μόνιμες άδειες διαμονής - Εύποροι Τούρκοι και Ισραηλινοί οι επενδυτές
Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί το όριο στα 800.00 ευρώ
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σε νησιά και σε κορεσμένες τουριστικές περιοχές, η αγορά ακινήτων με την μέθοδο της Golden Visa θα γίνει δυσκολότερη.
Στον αντίποδα, στόχος από την άλλη πλευρά είναι να γίνει λόγο πιο εύκολη η στέγαση για νέους με νέα προγράμματα απόκτησης κατοικίας που θα ξεκινήσουν να υλοποιούν οι συναρμόδιοι φορείς.
Οι επενδύσεις στο πρόγραμμα Golden Visa μόνο το 2023 ξεπέρασαν τα 2,544 δισ. ευρώ συνολικά. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς η κυβέρνηση έδωσε με νομοθετική ρύθμιση το περασμένο καλοκαίρι τη δυνατότητα στους ξένους επενδυτές να ολοκληρώσουν συναλλαγές έως τις 30 Απριλίου με βάση το όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ στις ακριβές περιοχές, όπου έχει εφαρμοσθεί το όριο των 500.000 ευρώ.
Αυτό που σχεδιάζεται είναι σε περιοχές - όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη - το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.
Στις υπόλοιπες περιοχές που το ενδιαφέρον είναι πιο περιορισμένο το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ, ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση για «χρυσή επένδυση» το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης - ακίνητα: Τα νέα μέτρα για τη στεγαστική κρίση και οι αλλαγές στην golden visa
Σε κανονικούς ρυθμούς το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα Golden Visa είχε σχεδόν «παγώσει» στα χρόνια της πανδημίας, λόγω των δυσκολιών πρόσβασης των Κινέζων επενδυτών, με τις αιτήσεις να περιορίζονται το 2021 σε 1.997, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.826.
Το 2022, οι αιτήσεις υπερδιπλασιάσθηκαν και έφθασαν τις 4.362 (εγκρίθηκαν οι 3.759), ενώ το 2023 το πρόγραμμα επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς, με τις αιτήσεις να αυξάνονται σε 8.516 και να εγκρίνονται 1.802 εξ αυτών.
Οι Κινέζοι εξακολουθούν να είναι «πρωταθλητές» στην αγορά ακινήτων μέσω του προγράμματος ενώ ακολουθούν Τούρκοι,Λιβανέζοι και Ιρανοί.
Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης: Οι προτάσεις του για golden visa και βραχυχρόνιες μισθώσεις - Εντονη κριτική στην κυβέρνηση
Κίνητρα για αγορά διατηρητέων
Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξετάζουν μια σειρά από κίνητρα για τα διατηρητέα ακίνητα, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικές επενδύσεις για υποψήφιους αγοραστές.
Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου, με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό να έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.
Για τα διατηρητέα υπάρχουν μια σειρά από εισηγήσεις να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και από τον ΦΠΑ στις δαπάνες αποκατάστασης αυτών των κτιρίων, η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος, ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από εκμίσθωση, ο υπολογισμός της παλαιότητας με βάση την πραγματική χρονολογία κατασκευής και όχι την τελευταία οικοδομική άδεια , μέτρα που στο σύνολό τους προβλέπονται εξάλλου χρόνια τώρα σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ιταλία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!