Η ακρίβεια στην αγορά ενέργειας έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί, αλλά στα βασικά καταναλωτικά αγαθά παραμένει. Όσο οξύμωρο και αν φαίνεται αυτό, οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και χονδρική τιμή ρεύματος έχουν σχεδόν επιστρέψει στα προ πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα, αλλά αυτό ουδόλως φαίνεται να επηρεάζει την αγορά και ειδικότερα τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα, οι οποίες παραμένουν στα ύψη.
Όπως δείχνουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της Eurostat τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας παραμένει η ακρίβεια στα είδη σούπερ μάρκετ. Και βέβαια αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι κυβερνήσεις και οι Αρχές οι οποίες και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να φρενάρουν την ακρίβεια, αλλά όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία αυτό γίνεται ανεπιτυχώς.
Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα ενεργειακά προϊόντα έχουν κάνει την ολική επαναφορά, αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι τα άμεσα παραγόμενα προϊόντα δεν έχουν επιστρέψει.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές στα καύσιμα. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία η τιμή του Brent ήταν στα 82,4 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά η τιμή είναι πάνω κάτω η ίδια, δηλαδή είναι στα 81,80 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent υποχωρεί αλλά βενζίνη και diesel καλπάζουν
Όμως οι τιμές στη λιανική απέχουν σημαντικά από τις τότε τιμές. Σήμερα η τιμή της αμόλυβδης είναι – σε μέσα επίπεδα – στα 1,904 ευρώ το λίτρο, ενώ τότε την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ήταν 1,758 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σήμερα πωλείται 15 λεπτά πιο ακριβά.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο diesel κίνησης. Σήμερα η μέση τιμή είναι στα 1,743 ευρώ το λίτρο και πριν δύο χρόνια και τρεις μήνες ήταν στα 1,504 ευρώ το λίτρο, διαφορά δηλαδή 24 λεπτά το λίτρο.
Ανάλογα κακή είναι η εικόνα και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σήμερα η μέση τιμή είναι στο 1,344 ευρώ το λίτρο, ενώ τότε ήταν 1,146 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή σήμερα πωλείται 20 λεπτά πιο ακριβό από το τέλος του 2021 με ανάλογη τιμή του Brent.
Εν μέρει υπάρχει η δικαιολογία της διολίσθησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Σήμερα το ενιαίο νόμισμα είναι στο 1,08 έναντι του δολαρίου, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 ήταν στο 1,13 ωστόσο αυτή διαφορά του 4,5% περίπου δεν δικαιολογεί αυτή την εικόνα στην αντλία.
Υποχωρούν φυσικό αέριο και ρεύμα
Όμως ανάλογη είναι η εικόνα και στα δύο άλλα ενεργειακά προϊόντα. Το φυσικό αέριο σήμερα πωλείται λίγο πάνω από τα 22 ευρώ η MWh, ενώ πριν τον πόλεμο ήταν λίγο χαμηλότερα.
Και στην χονδρική τιμή ρεύματος ανάλογα είναι τα πράγματα. Σήμερα στη βιομηχανία η τιμή είναι κάτι λιγότερο από διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του 2021. Και όμως η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 61 ευρώ η MWh, ενώ σε μέσα επίπεδα το 2021 ήταν στα 65 ευρώ η MWh.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!