Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη στην εφορία: Κεντρικό σύστημα παρακολούθησης για να μη χάνονται οι ρυθμίσεις

ΑΑΔΕ, έλεγχοι

Ενα νέο σύστημα, το οποίο εξορθολογίζει τους κανόνες που αφορούν στις ρυθμίσεις χρεών από την εφορία θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ώστε οι φορολογούμενοι να μη χάνουν τις ρυθμίσεις τους και να μη διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με το σύστημα που ίσχυε μέχρι και πριν λίγο καιρό, μια ρύθμιση μπορούσε να χαθεί  ακόμα και εντός 24 ωρών με  αποτέλεσμα χιλιάδες να χάνουν τις ρυθμίσεις τους λόγω καθυστερήσεων.

Tα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου, μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.

Από τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, 7 στους 10 έχουν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ και έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3,24 δισ. ευρώ, ενώ με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1,368 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: Χρέη σε ΑΑΔΕ: Νέα ευκαιρία για αναβίωση χαμένων ρυθμίσεων με 6 βήματα - Ανοιξε η πλατφόρμα

Προθεσμία τριών μηνών

Πλέον  δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εξόφλησης ή ρύθμισης των νέων οφειλών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

Μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης

Παράλληλα, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης των οφειλετών για επικείμενη απώλεια ρύθμισης. Πιο συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις που  περιλαμβάνοντα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

  • Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.
  • Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Νέα ευκαιρία σε 232.000 οφειλέτες - «Ψηφιακό ξυπνητήρι» και ευέλικτοι όροι για να μην χάνονται οι ρυθμίσεις

Γύρισαν την πλάτη οι οφειλέτες

Tην πλάτη στην αναβίωση 232.000 «παγωμένων» ρυθμίσεων οφειλών γύρισε η πλειοψηφία 213.000 οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι τις είχαν χάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 20.000, ήτοι περίπου το 10% των οφειλετών, έκαναν χρήση της σχετικής δυνατότητας που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών να επανενταχθούν υπό προϋποθέσεις στις απωλεσθείσες ρυθμίσεις, πληρώνοντας όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις της κάθε ρύθμισης.

Αυτός άλλωστε πρέπει να είναι και ο βασικός λόγος που υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον  καθώς οι οφειλέτες πρακτικά δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν όλο το ποσό από τις εκπρόθεσμες δόσεις που ήταν προϋπόθεση για την αναβίωση.

Η επανένταξη δεν είχε γενικό χαρακτήρα αλλά αφορούσε όσους:

- Δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη.

- Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση.

- Δημιούργησαν νέα χρέη, καθώς δεν πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί.

Σε ποιες ρυθμίσεις εντάχθηκαν οι οφειλέτες

Οι περίπου 20.000 οφειλέτες επανεντάχθηκαν στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

  • Των 100 δόσεων του 2014, που αφορούσε σε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
  • Των 100 δόσεων του 2015,
  • Των 120 δόσεων του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018,
  • Των 120 δόσεων του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια, των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.
  • Των 72 δόσεων του 2023, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως και την 1/2/2023. Προϋπόθεση ένταξης ήταν να μην έχουν αρρύθμιστες, άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων του ν. 4152/2013.

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ