Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται.
«Θα χρειαστούμε την αρωγή της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο.
«Θα βρεθώ στο Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, επικεφαλής ενός κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι η οικονομία έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μια τέτοια κατάσταση, φυσικά με την αρωγή της Ευρώπης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στη ΔΕΘ.
Τα μέτρα στήριξης
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων παρουσίασαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρ.Τριαντόπουλος, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σ. Ζαχαράκη.
Συγκεκριμένα:
- Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, τόσο για την χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, που φθάνει τις 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, που φθάνει τις 4.000 ευρώ. Φυσικά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσυσκευή αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φθάνει τα 6.600 ευρώ, με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν ολικώς.
- Ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη έως 80% της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών
- Στήριξη των επιχειρήσεων, με επιχορήγηση που φθάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (περιλαμβάνονται κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις)
- Για τους συμπολίτες που το σπίτι τους έχει πληγεί, ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης (300-500 ευρώ)
- Χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, σε ορίζοντα εξαμήνου
- Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια
- Αναστολή συμβάσεων εργασίας, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και με αντίστοιχη επιδότηση ύψους 534 ευρώ, για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι
- Εκτακτη χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση
- Το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παρατείνονται για τρεις μήνες, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι
Επίσης:
- Ελεγχος και διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.
- Κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.
- Επιχειρησιακό σχέδιο εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές.
- Επιδημιολογική επιτήρηση μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.