Μετά την ολοκλήρωση ενός διημέρου στο οποίο κυριάρχησαν θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναπόδραστα αυτή η ατζέντα έλαβε αμιγώς εγχώρια και βέβαια προεκλογικά χαρακτηριστικά. Την Κυριακή έγινε στο Γαλάτσι η περίφημη ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα προς τους ομοεθνείς του που ζουν κι εργάζονται στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, στην πρωτεύουσα του κράτους, τα Σκόπια.
Μια ημέρα αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Άγκυρα όπου είχε συνομιλίες κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο, τόσο για τα διμερή θέματα όσο και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και τα δυο πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα 3 σημεία προσέγγισης, τα αγκάθια και οι αγεφύρωτες διαφορές
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης
Αυτό το πλέγμα των εξελίξεων, μόλις 25 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών, ήταν αδύνατο να μην πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, ιδιαίτερα των τριών μεγαλύτερων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε χθες να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «άβουλο» και «αμήχανο» ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Κουμουνδούρου για την «ΙΧ εξωτερική πολιτική» που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Εκείνη, ξεκαθάρισε δια του εκπροσώπου της ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ και με μια οικονομία πολύ πιο ισχυρή σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων, ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου με την γειτονική χώρα κι ότι οι ελληνικές θέσεις διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό, όπως συνέβη τη Δευτερά στην Άγκυρα, χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε, πάντως ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες και συμπέρανε: «Η θέση μας αυτή δικαιώνεται από τα αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και τα οφέλη που έχουν οι κάτοικοι δέκα ελληνικών νησιών από την νέα visa express».
►Διαβάστε επίσης: Τα μηνύματα Μητσοτάκη- Ερντογάν πίσω από τις γραμμές της διπλωματικής γλώσσας
Οι επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Λιγότερο αιχμηρό εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ, που επικέντρωσε την κριτική του στην προκλητική στάση Ερντογάν και στο ότι για τη Χαριλάου Τρικούπη «η Συνθήκη της Λοζάνης είναι γραμμένη σε πέτρα», άρα δεν αλλάζει. «Εθνικό έγκλημα» χαρακτήρισε την επίσκεψη η Ελληνική Λύση, που βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν και επενδύει στην οξύτητα για να προκαλέσει επανασυσπείρωση της πολιτικής της βάσης.
Λιγότερο άμεση ήταν η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις σχετικά με την μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. «Καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της Συμφωνίας» ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που περισσότερο φάνηκε να επιμένει στη σύνδεση της υποστήριξης της Συμφωνίας με το πρόσωπο του σημερινού προέδρου του, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε σε μια επικοινωνία με τον πρώην ομόλογό του στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ, με θέμα τη Συμφωνία που συνυπέγραψαν στις Πρέσπες.
Τέλος, για την ομιλία Ράμα σε Αλβανούς της Ελλάδας στο Γαλάτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μια «κομματική εκδήλωση που δημιουργεί πολύ επικίνδυνες κερκόπορτες για το μέλλον», το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτικής της κυβέρνησης ως «απρονόητη κι επικίνδυνη» ενώ η Ελληνική Λύση ζήτησε να απελαθούν όλοι όσοι πήγαν στη συγκέντρωση του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι, αλλά και να καταγγελθεί η «προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών». Κι όλα αυτά, μόλις 25 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!