Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σήμερα πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας

Σήμερα Παρασκευή πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist. 

Ο αγωγός

Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα.

Αντίστοιχα το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκατ. ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα

Η Βόρεια Μακεδονία με το έργο αυτό θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις ενεργειακές της πηγές, ενώ ταυτόχρονα η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα θα της παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού. Ταυτόχρονα η πρόσβαση σε φυσικό αέριο είναι απαραίτητη καθώς η χώρα ετοιμάζεται να μπει στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και απολιγνιτοποίησης αυξάνοντας το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Επίσης, ο αγωγός θα μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στα Σκόπια και στη συνέχεια -υπό προϋποθέσεις- στη Σερβία, δύο χώρες οι οποίες έως τώρα είναι πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Να σημειωθεί ότι τα 3 δισ. κυβικά μέτρα δυναμικότητας του αγωγού, καλύπτουν κατά πολλές φορές ολόκληρη τη ζήτηση σε Σκόπια και Σερβία.

Με τον αγωγό κατασκευασμένο από τον ΔΕΣΦΑ, τα Σκόπια θα μπορούν πλέον να εισάγουν είτε αζέρικο φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ, ή αλγερινό, καταριανό και αμερικανικό LNG από τη Ρεβυθούσα και ο ΔΕΣΦΑ θα αυξήσει τη δραστηριότητά του.

Επιπλέον, όφελος για την Ελλάδα αποτελεί η δυνατότητα ενίσχυσης του νέου Χρηματιστηρίου Ενέργειας της χώρας μας με πρόσθετους όγκους διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου, ζητούμενο που είναι απολύτως κρίσιμο για να αποκτήσει βάθος η αγορά και να μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στα νότια της Ευρώπης.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η στενή σχέση που θα αποκτήσει η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία με την ανάπτυξη ενεργειακών δεσμών, φέρνει τα Σκόπια στη σφαίρα επιρροής της Ελλάδας και μέσω αυτής στην ΕΕ.

 Χτίζοντας ουσιαστικούς δεσμούς και συνέργειες διασφαλίζεται η  ανάπτυξη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές οι κινήσεις αυξάνουν το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό hub kai την ιδιότητά της ως παράγοντα  σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. 

Η δε ενεργειακή εξάρτηση των Σκοπίων από την Ελλάδα οδηγεί σε de facto επιτάχυνση προσαρμογής της νομοθεσίας των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού σε ενεργειακά προϊόντα φέρνοντας τη πιο κοντά στην ΕΕ.

Τον αγωγό που θα φέρνει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στα Σκόπια έχει προτείνει από τις αρχές του 2016 ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ο οποίος και υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης στα τέλη της ίδιας χρονιάς με την κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων των Σκοπίων (MER).

Παρά όμως τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος αγωγός για τα ελληνικά συμφέροντα, το έργο είχε μπει στον πάγο για περισσότερο από δύο χρόνια και έως τα τέλη του 2018.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα