Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ηλεκτρική ενέργεια: Ψαλίδι 300MWh ανά ώρα αιχμής - Η φόρμουλα για τις δημοπρασίες

Πηγή: Pixabay

Ξεκινά από το Δεκέμβριο η προετοιμασία της Ελλάδας να προχωρήσει σε μείωση 5% της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής, με τη λειτουργία της πλατφόρμας διακοψιμότητας, η οποία θα αποζημιώνει τις βιομηχανίες της μέσης και της υψηλής τάσης που θα συμμετέχουν εθελοντικά στη μείωση της κατανάλωσης τους.

Ο στόχος περιορισμού κατά 5% της ζήτησης στις ώρες αιχμής, που είναι 6 μ.μ. - 9 μ.μ., συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου είναι συνολικά 300 Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα αιχμής.

Οι ποσότητες που πρέπει να μειωθούν από τη βιομηχανία, θα προσφέρονται μέσω δημοπρασιών που θα προκηρύσσει ο ΑΔΜΗΕ και θα έχουν μειοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή, θα προκρίνονται οι εκπρόσωποι φορτίου που θα δίνουν τις χαμηλότερες τιμές για την περικοπή ισχύος.

Ωστόσο, οι τελικές δημοπρατούμενες ποσότητες, θα καθοριστούν με απόφαση του ΥΠΕΝ, αφού συνεκτιμηθεί και η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης από τη χαμηλή τάση κατά τις ίδιες ώρες. Όσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στις ώρες αιχμής, τόσο μικρότερες θα είναι οι ποσότητες που θα βγουν σε δημοπρασία.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: 400 εκατ. ευρώ εισπράττει το Δημόσιο από τα υπερέσοδα των προμηθευτών ενέργειας

Τι ισχύει για τις βιομηχανίες

Η νέα ρύθμιση που υπερψηφίστηκε προχθες το βράδυ, θεσπίζει την «Υπηρεσία Μείωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας» που θα προσφέρουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές για να συμβάλλουν στην επίτευξη του «κόφτη» 5%.

Μέσω των δημοπρασιών που θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο, οι βιομηχανίες θα δηλώσουν το ύψος της μείωσης κατανάλωσης που προτίθενται να κάνουν και θα αποζημιώνονται για αυτήν.

Η αποζημίωσή τους για την παροχή της υπηρεσίας, όπως αναφέρεται στη διάταξη, θα παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Αν όμως οι βιομηχανίες που θα δηλώσουν κάποια μείωση κατανάλωσης δεν καταφέρουν να την πετύχουν, επιβάλλονται χρεώσεις συμμορφώσεως, οι οποίες αποτελούν έσοδα του ΤΕΜ.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Ποιοι θα εξαιρεθούν από τις υποχρεωτικές περικοπές - Τα κριτήρια

Τα επόμενα βήματα

Αν και η ρύθμιση αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη διενέργειας των δημοπρασιών, απομένουν ακόμη αρκετές νομοθετικές-κανονιστικές εκκρεμότητες για την «πρεμιέρα» της διαδικασίας, με συνέπεια να εκτιμάται ότι αυτή θα γίνει εντός Δεκεμβρίου. Κατʼ αρχάς θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, στην οποία παραπέμπει η ρύθμιση, με την οποία θα καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια των δημοπρασιών, όπως ο τρόπος συμμετοχής και επιλογής των ενδιαφερομένων καθώς και οι υποχρεώσεις τους.

Η ΚΥΑ, εξάλλου, αποτελεί προϋπόθεση ώστε να εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο κανονισμός των δημοπρασιών, και ακολούθως ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους και την εγγραφή τους στο σχετικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί και αμέσως μετά θα μπορεί να ανακοινώσει τον πρώτο διαγωνισμό.

Κάθε δημοπρασία θα διενεργείται σε δύο διακριτές διαδικασίες, μία για τους καταναλωτές μέσης τάσης και μία για την υψηλή τάση. Οι βιομηχανίες θα μπορούν να συμμετέχουν είτε απευθείας στις δημοπρασίες, είτε με την ένταξή τους σε έναν ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ