Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

G20: Η πρώτη Σύνοδος του νέου Ψυχρού Πολέμου - Οι απειλές και οι προκλήσεις

Πηγή: AP

«Η πρώτη παγκόσμια σύνοδος του δεύτερου ψυχρού πολέμου». Έτσι χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του G20, που ξεκινά την Τρίτη στο Μπαλί, της Ινδονησίας, ο γνωστός αναλυτής Γκίντεον Ράχμαν, σε άρθρο του στους «Financial Times».

Πραγματικά, οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις σημερινές υπερδυνάμεις δημιουργούν νέα δεδομένα σε ένα διάστημα πολέμου, οικονομικής κρίσης και ευρύτερης ανασφάλειας. Αλλά το ποιοι είναι οι αντίπαλοι παίκτες σε αυτό το δεύτερο ψυχρό πόλεμο δεν είναι απολύτως σαφές. Είναι οι ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία ή οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα;

«Πρόκειται για το πρώτο G20 που θα λάβει χώρα μετά το τέλος της μετά-ψυχροπολεμικής εποχής. Είναι ένας νέος κόσμος. Είμαστε και πάλι σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου υπάρχει στρατιωτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Και η αντιπαλότητα αυτή επεκτείνεται και προς την Κίνα. Σαν αποτέλεσμα αυτού, η ικανότητα του G20 να λειτουργήσει σαν ένα όργανο συνεργασίας τίθεται υπό σοβαρό ερώτημα» ανέφερε, μιλώντας στους FT, ο Τσαρλς Κούπτσαν, του think tank Council on Foreign Relations.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διάρρευσει, υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσκολίες στη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου, ενώ για πρώτη φορά δεν θα γίνει καν η καθιερωμένη επίσημη κοινή φωτογράφιση των ηγετών.  

Η Ρωσία στο στόχαστρο

Η Ρωσία, βέβαια, βρίσκεται εύλογα στο στόχαστρο όλων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Στη συνάντηση θα γίνει απολύτως σαφές και πιθανότατα για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να λάμψει… δια της απουσίας του στο Μπαλί, αφήνοντας τον Σεργκέι Λαβρόφ στη δύσκολη θέση να δεχτεί τα πυρά των περισσότερων (όχι βέβαια όλων, όπως ο Ερντογάν) διεθνών ηγετών για τις επιλογές του Κρεμλίνου. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα απευθύνει μήνυμα στην Ομάδα, μέσω βιντεοκλήσης.

Πηγή: AP

Όμως, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Χεβρώνα, που έχει μεγάλη συμβολική όσο και ουσιαστική σημασία για την πορεία του πολέμου, μαζί με την αποκάλυψη της συνάντησης των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα, τη Δευτέρα, της πλέον υψηλόβαθμης συνάντησης αξιωματούχων των δύο χωρών από την έναρξη του πολέμου, δείχνουν πως στο παρασκήνιο υπάρχουν σημαντικές, μυστικές ζυμώσεις που μπορεί ενδεχομένως να αλλάξουν το τοπίο.

Η κινεζική απειλή 

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις προθέσεις και της κινήσεις της Κίνας. Ο Λευκός Οίκος υπό τον Τζο Μπάιντεν δεν έκανε βήματα πίσω από την επιθετική στρατηγική που είχε χαράξει ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο και το πρόσφατο αναθεωρημένο δόγμα εθνικής ασφάλειας του νυν πλανητάρχη κατονομάζει και πάλι την Κίνα ως τη νούμερο ένα απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και την διατήρηση της παγκόσμιας τάξης, όπως την ορίζουν οι Αμερικανοί.

Δεν είναι τυχαίο πως το μεγαλύτερο, ίσως, γεγονός της συνόδου, ήταν η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ, μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του G20. Ήταν δε, η πρώτη φορά που οι δύο άντρες βρέθηκαν από κοντά, δεδομένου πως ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω πανδημίας και ο Σι μέχρι πρόσφατα φοβόταν να ταξιδέψει οπουδήποτε.

Πηγή: AP

Είχαν βέβαια μιλήσει τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης αρκετές φορές την τελευταία διετία, αλλά η προσωπική επαφή έχει πάντα ξεχωριστή σημασία. Και οι δύο άντρες συζήτησαν επί σχεδόν τέσσερις ώρες… τα πάντα, όπως επισημάνθηκε, από υγειονομικά και περιβαλλοντολογικά θέματα έως τον πόλεμο και την στάση της Κίνας, την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την επισιτιστική ανασφάλεια και το ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν.

Αν κατέληξαν κάπου δεν είναι βέβαιο, συγκεκριμένες ανακοινώσεις δεν έγιναν και βέβαια ο πήχης των προσδοκιών είχε τοποθετηθεί αρκετά χαμηλά. Ωστόσο θεωρήθηκε ενθαρρυντικό ότι ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί σύντομα στο Πεκίνο για να συνεχίσει τις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες. Και σίγουρα κάποια πράγματα θα φανούν και από τη στάση των Κινέζων στις επίσημες συζητήσεις που θα γίνουν γύρω από το τραπέζι του G20.

Πηγή: AP

Κοινός φόβος η κατάσταση της οικονομίας

Άλλωστε, το σημείο που φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους όλους τους ηγέτες της Ομάδας που αναλογεί στο 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 75% του διεθνούς εμπορίου είναι η ανησυχία που μοιράζονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την απειλή που ελλοχεύει από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό.

Καμία χώρα του αναπτυσσόμενου ή του ανεπτυγμένου κόσμου δεν έχει μείνει αλώβητη από την τωρινή κρίση, από την άνοδο των τιμών, από την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια, από την αύξηση των επιτοκίων, από την ενδυνάμωση του δολαρίου. Και οι γεωπολιτικές εντάσεις σίγουρα δεν είναι καλές για… business, όπως ακριβώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία δεν είναι καλά για τη δημοτικότητα των κυβερνήσεων τους.

Το τελευταίο είναι κάτι που το γνωρίζει καλά ο Τζο Μπάιντεν, δεδομένου πως ο υψηλός πληθωρισμός παραλίγο να του κοστίσει τις πρόσφατες ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές. Η ευαισθητοποίηση της προοδευτικής Αμερικής για την απώθηση των υπερσυντηρητικών πολιτικών στοιχείων (κυρίως για το θέμα των αμβλώσεων) γλίτωσε τους Δημοκρατικούς και το Λευκό Οίκο από τα χειρότερα (κράτησαν τουλάχιστον τα ηνία της Γερουσίας). Όμως η μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2024 έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει την Τρίτη επισήμως την υποψηφιότητα του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ