Νέα
  • ΓΔ: 1458.2 +0.71%
  • Τζίρος: 98,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Στο μικροσκόπιο τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών και το «καπέλο» στις χρεώσεις

Πηγή: Pixabay

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΡΑΕ από κοινού με το υπουργείο Ενέργειας, πρόκειται να καταλήξουν στο Μηχανισμό που θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο με στόχο να εντοπίσει και να ανακτήσει τα υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας ενέργειας, που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος, από τον Αύγουστο και μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πρόκειται για τον τρίτο Μηχανισμό που θα εφαρμοστεί φέτος με στόχο τον εξορθολογισμό στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το νέο σύστημα τιμολόγησης οι εταιρείες προμήθειας καλούνται στις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν την τιμή της κιλοβατώρας που θα χρεώνουν τον επόμενο μήνα. Λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος οι εταιρείες ενσωματώνουν στην τιμή το κόστος αντιστάθμισης για την περίπτωση που η τιμή κινηθεί πάνω από την πρόβλεψή τους. Ενσωματώνοντας αυτό το κόστος στην τιμή που θέτουν για τον επόμενο μήνα, οι τιμές που ανακοινώνουν ένα μήνα νωρίτερα, συχνά είναι ανώτερες αυτών που πραγματικά έχει η χονδρεμπορική τιμή τον εν λόγω μήνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το περιθώριο κέρδους τους και τα κέρδη του μήνα.

Τον Σεπτέμβριο η τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 482 ευρώ/κιλοβατώρα (416 ευρώ/MWh, συν 20 ευρώ κόστος εξισορρόπησης συν λειτουργικά κόστη εμπορίας 25 ευρώ και κέρδος 5%). Οι προμηθευτές όμως για το συγκεκριμένο μήνα, στις 20 Αυγούστου είχαν τιμολογήσει μέχρι και 767 ευρώ/MWh, δηλαδή η συγκεκριμένη εταιρεία εξασφάλισε υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ/MWh. Ανάλογα την τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας διαμορφώνεται κάθε μήνα το ύψος των κερδών της. Οι υψηλές τιμές αυτές δεν φτάνουν στον καταναλωτή, γιατί η επιδότηση ρεύματος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της.

Ωστόσο, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, είναι τα κέρδη όσων εταιρειών προμήθειας προβλέπουν ότι η τιμή θα είναι πιο ψηλά από ότι τελικά είναι και τιμολογούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα κόστη τους. Πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας, είναι τα κέρδη αυτά να εντοπιστούν και να επιστρέψουν στους καταναλωτές.

Αξιολογείται το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών

«Αξιολογείται το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών προμήθειας», αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε ανακοίνωσή της για τα υπερέσοδα των εταιριών στη λιανική αγορά ρεύματος.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η ΡΑΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται και συμβάλει στη διαμόρφωση δραστικών λύσεων για την διασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των αγορών ενέργειας με γνώμονα την στήριξη των τελικών καταναλωτών εν μέσω της παρούσας ενεργειακής κρίσης.

Αναφορικά με τον υπό διαμόρφωση μηχανισμό για την ανάκτηση «υπερεσόδων» στο πλαίσιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αξιολογείται το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών προμήθειας κατά τους μήνες εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης Μέρους Εσόδων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την μεταβλητότητα της χονδρεμπορικής αγοράς και την αβεβαιότητα στην εκτίμηση του κόστους προμήθειας από τις εταιρίες προμήθειας.

Στόχος του υπουργείου είναι κάθε Νοέμβριο, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, να υπολογίζεται το κέρδος ή η ζημιά που προκύπτει από την τιμολόγηση ενέργειας και αν υπάρχουν παραπάνω κέρδη να επιστρέφονται.

Σημειώνεται ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Αρχής στο πλαίσιο της τελικής έκθεσης του ACER για την αξιολόγηση του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «ACER’s Final Assessment of the EU Wholesale Electricity Market Design» εισήχθη το δέκατο τρίτο μέτρο «temporary relief valve» για τη διαμόρφωση των πολιτικών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, βάσει του οποίου καθίσταται δυνατή η υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων όπως οι ανωτέρω μηχανισμοί ανάκτησης "υπερκερδών"», καταλήγει η ανακοίνωση.

Άλλοι τέτοιοι Μηχανισμοί είναι η μεθοδολογία για τα υπερκέρδη, για την εκ των υστέρων (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του διαστήματος Οκτώβριος 2021 έως Ιούνιος 2022, αλλά και ο Μηχανισμός Χονδρεμπορικής, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022, μηχανισμός για την εκ των προτέρων (ex-ante) ανάκτηση «υπερεσόδων» των παραγωγών από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά.

Ο τρίτος Μηχανισμός θα είναι αυτό που θα υπολογίζει τα υπερέσοδα στην αγορά προμήθειας (λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας) που προκύπτουν από την ενσωμάτωση του κόστους του ρίσκου στην πρόβλεψη τιμών, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ