Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παρτίδα σκάκι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον Αραβικό Κόσμο

Κ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας
Κ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Η διπλωματική προσέγγιση της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο έχει στοιχεία στρατηγικής συμπόρευσης και προσπορίζει πολιτικά και οικονομικά οφέλη σε όλα τα μέρη. Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται στον αντίποδα των τουρκικών σχεδιασμών, που στρέφουν την προσοχή της Άγκυρας σε τρία μέτωπα.

Πρώτον, στον χώρο του Καυκάσου, όπου η στενή συνεργασία Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν απέφερε καρπούς για την κυβέρνηση Ερντογάν. Δεύτερον, στην κεντρική Ασία, όπου προθυμοποιείται να αναλάβει την επιτήρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος του Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια συνεννόησης με την Ουάσιγκτον, η οποία συνεννόηση μπορεί να περιλάβει κι ένα modus operandi για τους πυραύλους S-400. Σημειώνεται ότι παρόμοια τακτική εφάρμοσε η Τουρκία και στην περίπτωση της βόρειας Συρίας, όπου εισέβαλαν οι τουρκικές δυνάμεις όταν αποχώρησαν οι αμερικανικές. Και τρίτον, στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Λιβύη και διακύβευμα τη διατήρηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η στάση της Ελλάδας

Απέναντι σε αυτούς τους τουρκικούς σχεδιασμούς, η Ελλάδα έχει εξαρχής αποφασίσει να ταχθεί χωρίς επιφυλάξεις στην πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες -ειδικά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν- επιστρέφουν δυναμικά στη διεθνή σκηνή. Ήδη η Ελλάδα είναι η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που έχει συνάψει συνεργασίες με σειρά κρατών της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συστηματικές διπλωματικές επαφές με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, αλλά και επαφές Δένδια με Ιορδανία με αφορμή την κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης, Μαρόκο ως γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Τυνησία για την υπογραφή συμφωνίας θαλασσίων μεταφορών κ.λπ.).

Αποκορύφωμα των νέων διπλωματικών ανοιγμάτων της Ελλάδας ήταν η διοργάνωση του «Φόρουμ Φιλίας» στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά κρατών, των Ελλάδας, Κύπρου, Μπαχρέιν, Αιγύπτου, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκτός της Γαλλίας, που έχει στρατηγικά συμφέροντα στον Αραβικό Κόσμο, όλες οι άλλες χώρες που φιλοξενήσαμε στην Αθήνα βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η σκακιέρα της Λιβύης

Σε όλο αυτό το πολυεπίπεδο διπλωματικό σκάκι, ξεχωρίζει η περίπτωση της Λιβύης, μιας χώρας που βρίσκεται σε φάση εθνικής επανεκκίνησης και αποτελεί μήλον της Εριδος για μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ενωμένη Ευρώπη κ.λπ. Η Ελλάδα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν η Τουρκία υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ωστόσο η χώρα μας επανέκαμψε θεαματικά στη Λιβύη και αυτή την περίοδο συζητά εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις, πέραν της στήριξης στην πορεία προς τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, παρά το ότι η Τουρκία και ο σημερινός πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά θα ήθελαν να τις δουν να αναβάλλονται.

Η Άγκυρα θέλει όσο γίνεται να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, αν όχι τους μισθοφόρους, τουλάχιστον τους στρατιωτικούς της συμβούλους, ενώ η Αθήνα αποσκοπεί στην κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Λιβύης. Ήδη οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν ωριμάσει και δρομολογείται η συνεργασία στα πεδία της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της υγείας και της ασφάλειας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ