Νέα
  • ΓΔ: 1422.51 -0.19%
  • Τζίρος: 129,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ελληνοτουρκικά: Τι επιδιώκει η Αγκυρα με τη νέα ένταση ενόψει Διερευνητικών Επαφών

Μεβλούτ Τασβούσογλου
Πηγή: APImages

Αναμνήσεις του 2020 και του 2021 ξυπνά ο νέος γύρος έντασης που ξεκίνησε η Τουρκία εναντίον της χώρας μας, με θέμα αυτό που είναι το πιο προσφιλές στην Αγκυρα τον τελευταίο καιρό: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε χθες το πρωί στους ανεδαφικούς ισχυρισμούς του ότι δήθεν τα ελληνικά νησιά έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα -μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη «στρατιά του Αιγαίου» που έχει συσσωρεύσει στα μικρασιατικά παράλια η Αγκυρα- και ότι αν η Ελλάδα δεν... διορθωθεί, τότε το θέμα θα τεθεί σε επίσημες συζητήσεις με σκοπό την εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απογευματινές δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας στην Αγκυρα, της ταγματάρχη Πινάρ Καρά. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποστείλει επιστολές με τις θέσεις τους επί του θέματος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τι θέλει η Τουρκία

Η Τουρκία αισθάνεται ότι είναι ώρα να επαναφέρει το σκηνικό έντασης και παράλογων απόψεων στο Αιγαίο και στις σχέσεις της με την Ελλάδα, καθώς έχει αρχίσει να αποδίδει μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και μήνες για σταδιακή αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων της με όλα, σχεδόν, τα κράτη της περιοχής.

Ειδικότερα η Αγκυρα έχει ανοίξει μια πόρτα «διπλωματικής συμφιλίωσης» με το Ισραήλ, με άξονα τη συνεργασία των δύο χωρών για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δηλαδή αυτό που θα έκανε το αγωγός EastMed, εάν τελικά κατασκευαζόταν. Ωστόσο, από την αρχή προέκυψαν προβλήματα, καθώς ανάμεσα στα άλλα το Ισραήλ απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, πράγμα που ο Ερντογάν αρνείται.

Ισως ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει στην επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού ομολόγου του, Ισαάκ Χέρτσογκ, τον Μάρτιο στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες απέλασαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά από σκληρή διπλωματική σύγκρουση.

Παράλληλα η Τουρκία βελτίωσε τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς αυτά της πρόσφεραν μια σημαντική συναλλαγματική τόνωση, μέσα από τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap). Πρόκειται για έναν τομέα που η Τουρκία υποφέρει επί πολύ καιρό και συνεπώς η βοήθεια των Εμιράτων δικαίως θεωρήθηκε πολύτιμη. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο Χαλέντ Μοχαμέντ Μπαλάμα, διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Εμιράτων, και ο Τούρκος ομόλογός του Σαχάπ Καβτσίογλου, με προοπτική να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε οικονομικά θέματα, στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Η απάντηση της Ελλάδας

Αυτοί οι πρώτοι «καρποί» της διπλωματικής αντεπίθεσης της Αγκυρας έδωσαν θάρρος στην κυβέρνηση και έτσι ο «συνήθης ύποπτος» Τσαβούσογλου επανέφερε την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Φυσικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μίλησε για τουρκικούς ισχυρισμούς εκτός λογικής και πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επιχειρήσει να δώσει… οδηγίες στην Ελλάδα για το πώς να χειρίζεται τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να λάβει αποστομωτική απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο οποίος τόνισε πως «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας».

Η συντονισμένη προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει εντάσεις με την Ελλάδα σχετίζεται με το ότι στις 22 Φεβρουαρίου επαναλαμβάνονται οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Η Αγκυρα προσέρχεται σε αυτές τις επαφές «με βαριά καρδιά» διότι, παρά το ότι κατά κανόνα συζητιούνται θέματα χαμηλής πολιτικής, ωστόσο, η Αγκυρα «σύρεται» προς θεσμικές διαδικασίες που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο κι έτσι γίνονται πιο κραυγαλέες και καταδικαστέες από τρίτους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας οι μονομερείς της ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η αναθεωρητική της πολιτική και η εκ μέρους της αλυσίδα παραβιάσεων των διεθνών κανόνων.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ