Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νέα ατζέντα και νέες ελπίδες η σημερινή τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχεται σήμερα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να διεξαχθεί η νέα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Οι τριμερείς συναντήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι τακτικές και σε κάθε καινούργια προωθούνται οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις προηγούμενες. Έτσι, η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια τόσο της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι συζητήσεις Ελλάδας-Κύπρου

Ο οικοδεσπότης Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα περίπου στις 10:40. Κύριο θέμα στις συζητήσεις των δύο υπουργών θα είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, ο παραλληλισμός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με αυτόν της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και η ευρωπαϊκή απόφαση για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, εξέλιξη που ανοίγει μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

►Διαβάστε και: Growing together: 3,3 δισ. για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες - Σύμπραξη 5 αναπτυξιακών τραπεζών

Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, οι συζητήσεις είναι εύλογο να επικεντρωθούν στο Κυπριακό και στις προοπτικές που δίνουν στο πολύ δύσκολο αυτό πρόβλημα, τα νέα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τετ α τετ Δένδια-Λαπίντ 

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Και σε αυτή τη συνάντηση, μετά το πέρας της των κατ’ ιδίαν συζητήσεων, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 12:55, ενώ μετά το τέλος της τριμερούς, περίπου στις 5 σήμερα το απόγευμα, θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να ασχοληθούν αρχικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τη στενή συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια, οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της τριμερούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, περίπου στις 3:10 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς θα ακολουθήσουν -όπως γίνεται πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις- κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, περί ώρα 16:15.

Τι θα συζητηθεί στην τριμερή

Οι κ. Δένδιας, Λαπίντ και Κασουλίδης αναμένεται να εστιάσουν τις συνομιλίες τους στο πλαίσιο της τριμερούς, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτούς τους τομείς και οι τριμερείς συναντήσεις ενδυναμώνουν κι επεκτείνουν την ως τώρα συνεργασία, η οποία, όπως θα διαφανεί σήμερα στις δηλώσεις των υπουργών, δεν επηρεάζεται καθόλου από την αγωνιώδη προσπάθεια της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, επιχειρώντας ταυτόχρονα την αποδυνάμωση των διπλωματικών και συμμαχικών σχέσεων της χώρας αυτής με την Ελλάδα και την Κύπρο.

►Διαβάστε και: Ν. Δένδιας στην αν. πρωθυπουργό της Ουκρανίας: Η Ελλάδα μέρος στο λαμπρό μέλλον της Οδησσού

Αντίθετα, όπως λένε στην «Η» διπλωματικές πηγές, τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για μια συνολική λύση στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου που να αφήνει όλα τα κράτη ικανοποιημένα. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική (μόνη ή υπό την πίεση των μεγάλων κρατών της Δύσης) και θα θελήσει να μπει σε έναν καλόπιστο διάλογο προς όφελος και του λαού της.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, με δεδομένο ότι η αναθέρμανση της προοπτικής κατασκευής του αγωγού EastMed προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη και άλλων χωρών, με διαχρονική μάλιστα και στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, όπως π.χ. είναι το καθεστώς Άσαντ στην Συρία. Γι' αυτό, λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, απαιτείται σύνεση, διάλογος βήμα-βήμα, μηδενική αφέλεια και καλή διάθεση, ώστε να προκύψουν λύσεις μακριά από στερεότυπα και αντιλήψεις που δεν ευνοούν τον διάλογο και την αναζήτηση βιώσιμων και αμοιβαία επωφελών λύσεων. Όλα αυτά βέβαια, όπως τονίζουν οι παράγοντες του ΥΠΕΞ, χωρίς επ’ ουδενί να θίγεται έστω και το παραμικρό ζήτημα που αφορά στην εθνική μας κυριαρχία και τα απαράγραπτα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους, τα οποία εκπορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ