Χρηματιστήριο: Από τις 899 μονάδες ξεκινά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης

Mε τις ξένες αγορές να κάνουν «χρηματιστηριακά πάρτι» με εναλλαγές και μικρές διορθώσεις (πότε οι ΗΠΑ, πότε η Ευρώπη, χθες η Ασία) αλλά μέσα σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου διόρθωσης, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να κερδίσει μικρές μάχες σε επίπεδα Γενικού Δείκτη πέριξ των 900 μονάδων.

Το παράδοξο είναι ότι η άτολμη άνοδος και η μεγάλη μεταβλητότητα υπάρχουν παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα σε επίπεδο καταθέσεων είναι σε ιστορικά υψηλά (άρα υπάρχουν πολλά κεφάλαια προς επένδυση), οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μοιάζουν θετικές και οι εισηγμένες ξεπέρασαν (στην πλειονότητά τους) τον ύφαλο της κρίσης του 2020 και τα αποτελέσματα α' τριμήνου είναι ελπιδοφόρα.

Mε οριακή υποχώρηση ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

To ότι η πορεία του τραπεζικού κλάδου απασχολεί και σε χρηματιστηριακό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομίας το ελληνικό κοινό είναι κοινός τόπος. Το ζητούμενο όμως είναι ότι οι δηλώσεις αισιοδοξίας και οι θετικές αξιολογήσεις των ξένων επενδυτών κοντράρονται με την χρηματιστηριακή εικόνα που δείχνει έναν κλάδο διαιρεμένο και αδύναμο. Όλοι οι επαγγελματίες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι εάν οι τραπεζικές μετοχές είχαν πραγματοποιήσει μία ανοδική κίνηση της τάξης του 10% παραπάνω από την σημερινή του στο 5' μηνο 2021, σήμερα ο Γενικός Δείκτης θα είχε αγγίξει τις 1.000 μονάδες. Προς το παρόν οι διοικήσεις τους δίνουν -πολύ σωστά- σημασία στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων και στην κεφαλαιακή επάρκεια. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούν και με την εικόνα των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα. Μετοχές όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ θα μπορούσαν να είχαν σταθερότερη εικόνα παρά την ενδοσυνεδιακή μεταβλητότητα που εμφανίζουν εδώ και καιρό. Σε ανοδικό momentum βρίσκονται μετοχές ενέργειας όπως η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. Με σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζονται αυτή την περίοδο μετοχές όπως η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Jumbo ενώ αυξημένη μεταβλητότητα έχει η Aegean ίσως και λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εναλλάσονται στις ανοδικές συνεδριάσεις αλλά γενικότερα έχουν μία πολύ καλή εικόνα (ως δείκτης FTSE Mid Cap) από την αρχή του χρόνου. Το πρόβλημα στην μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι η μικρή εμπορευσιμότητα των μετοχών της που αποτρέπει την είσοδο μεγάλων funds.

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Μία δήλωση του CEO της Blackrock Λάρυ Φινκ σχετικά με τον πληθωρισμό, δείχνει ότι ναι μεν οι ξένες αγορές κινούνται ανοδικά αλλά οι κίνδυνοι μεγάλης διόρθωσης αυξάνονται παράλληλα.

Ο Φινκ δήλωσε στο Bloomberg, ότι οι επενδυτές υπο-εκτιμούν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, κτυπώντας έτσι 'καμπανάκια' για πιθανές μεγάλες διορθώσεις στα ομόλογα και στις μετοχές. Ήδη οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν διορθωτικά τη σημερινή συνεδρίαση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς