Χρηματιστήριο: Ηπια διόρθωση υπό την επίδραση και των ξένων αγορών

Σε φάση ήπιας διόρθωσης και αποκόμισης κερδών βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τις 870 μονάδες και πλέον κινείται μέσα στο μικρό εύρος των 860 μονάδων (όπου είναι μία καλή βραχυπρόθεσμη στήριξη) και των 870 μονάδων. Η σημερινή υποχώρηση ακολούθησε και την υποχώρηση των μεγάλων ευρωπαικών αγορών λόγω:

  • αποκόμισης κερδών από την προηγούμενη μεγάλη άνοδο του Μαρτίου (είθισται η τελευταία ημέρα κάθε μήνα να αυξάνεται η μεταβλητότητα)
  • Αναταραχή λόγω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών επιτοκίων
  • Επιπτώσεων από το σκάνδαλο Archegos στις ασιατικές τράπεζες

Η σημερινή διόρθωση δεν αποτελεί μία μείζονα χρηματιστηριακή εξέλιξη με δεδομένη την ανοδική τάση που υπάρχει για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ισως είναι μία καλή στάση και συσσώρευση ενόψει της συνέχειας. Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι μπορεί να κλείσει το υπόλοιπο κενό μέχρι τις 900 μονάδες και μέσα σε ένα σύντομο διάστημα, αρκεί να συνεχίσουν να υπάρχουν θετικές προοπτικές στις χρηματιστηριακές αγορές. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, δείγμα της αναμονής των επενδυτών για τις μελλοντικές εξελίξεις. 

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 865,05 μονάδες με πτώση 0,98%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα  78 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 61 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (0,35%) και Τηλεπικοινωνιών (0,22%)  και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-3,38%), Τραπεζών (-2,4%), Υγείας (-1,98%) και Τροφίμων (-1,78%).

Ανησυχίες και προβληματισμοί 

Το πρόγραμμα επενδύσεων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως θετικός καταλύτης για το χρηματιστήριο. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων έχει δημιουργήσει ανησυχία για τον περαιτέρω σχεδιασμό ανοίγματος βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η εστίαση κ.ά. Το διάστημα από το Πάσχα και μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου (δηλαδή Μάιος-Ιούνιος) θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2021.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς