Χρηματιστήριο: Στις 917,52 μονάδες με άνοδο 1,24% κόντρα στις διεθνείς τάσεις

«Ελληνική διαφοροποίηση» στη διεθνή υποχώρηση ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης πτωτικά και ενώ οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με υποχώρηση φοβούμενες την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση από την άνοδο των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, καλύπτοντας το 90% των απωλειών που είχαμε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 907 μονάδες και κινήθηκε ανοδικά καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης (με την σημαντική ενίσχυση της μετοχής της ΔΕΗ), για να κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 917,52 μονάδες με άνοδο 1,24%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,54%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,46%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν η ΔΕΗ, η Lamda Development, η Jumbo, η Eurobank, o ΟΛΠ, η Tερνα Ενεργειακή και η Coca Cola HBC.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (3,76%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,48%), οι Τράπεζες (1,34%) και τα Διυλιστήρια (1,14%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών προϊόντων (-0,85%).

μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, DEH, OΠΑΠ, Lamda Development, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή.

Χωρίς να υπάρξουν μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων, το ελληνικό χρηματιστήριο διαφοροποιήθηκε των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών κάτω από τις παραδοχές του υπουργείου Οικονομικών ότι η ανάπτυξη του 2023 θα είναι ισχυρή -πάνω από 3%-, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και την έκθεση της Goldman Sachs ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί έντονα το χρέος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνέχιση της ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, η σημερινή άνοδος ήταν μία συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία θα φανούν στα αποτελέσματα του α' τριμήνου και σίγουρα του β' τριμήνου που διανύουμε τώρα.

Ωστόσο, η άνοδος είναι ευπρόσδεκτη με δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πιέστηκε δυσανάλογα με την έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Οι εγχώριοι επενδυτές περιμένουν πλέον κινήσεις της ΕΚΤ για να περιοριστεί η ανοδική τάση στον πληθωρισμό που εκτιμάται ότι για τον Μάρτιο θα ξεπεράσει το 9% (μετά το 8,9% του Φεβρουαρίου). 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς