Χρηματιστήριο: Μια ακόμα υποτονική συνεδρίαση πέριξ των 823 μονάδων

Οι διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ από την Σύνοδο του ΕΚΤ στην Πορτογαλία, για την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού χωρίς να θιχτεί η αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης, επηρέασαν θετικά τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν μετά την αρχική της ομιλία.

Χρηματιστηριακά ο δείκτης DAX κατέγραφε κατά τις 17.30 άνοδο της τάξης του 0,8%, ο CAC είχε άνοδο 1,23% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,82%. Ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες, που πλέον έχουν απομακρυνθεί από τα κρίσιμα σημεία στήριξης.

Ο Dow Jones βρίσκεται πλέον πάνω από τις 31.500 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από τις 3.900 μονάδες.

Ανευρη η ελληνική χρηματιστηριακή συνεδρίαση

Αντίθετα με τη διεθνή κινητικότητα, στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης, πέριξ των 823 μονάδων και πάλι με ελάχιστες συναλλαγές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 823,92 μονάδες (άνοδο 0,09%) και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 39 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 63 υποχώρησαν. Αυτό δείχνει ότι οι ρευστοποιήσεις μεταδόθηκαν κυρίως στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,32% και ο δείκτης Mid Cap είχε υποχώρηση κατά 0,38%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Βιομηχανίας 2,49%, Ταξιδιών-Αναψυχής 1,67% και οι Πρώτες Ύλες με 0,9%.

Ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές να διαφοροποιούνται, αυξήθηκε κατά 0,36%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (-2,11%), Υγείας (-1,72%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,32%).

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχουν μεν επιχειρηματικές εξελίξεις και επενδύσεις των εισηγμένων, που όμως δεν μεταφράζονται σε ανοδική κίνηση. Αυτό που λείπει από την ελληνική αγορά είναι η είσοδος νέων κεφαλαίων (εγχώριων ή ξένων, θεσμικών ή ιδιωτικών) προκειμένου να δώσουν ώθηση.

Σε περίοδο, όμως, αυξημένης μεταβλητότητας και μειωμένης ορατότητας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα εγχώρια κεφάλαια παραμένουν σε ρευστά διαθέσιμα και δεν εισρέουν στο χρηματιστήριο, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να «τιμολογεί» και την εκλογολογία που είναι διάχυτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς