Χρηματιστήριο: Καλπάζει με οδηγό τις τράπεζες - Στις 1.123,23 μονάδες με άνοδο 1,86%

Nέα «ξέφρενη» ανοδική κίνηση καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά με αυξημένες συναλλαγές (περίπου 121 εκατ. ευρώ) τις 1.120 μονάδες. Μία άνοδος που ουσιαστικά τον φέρνει στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2013 (υψηλά 9,5 ετών σχεδόν) και επιβεβαιώνει το bull market στο οποίο βρίσκεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με μεικτές τάσεις, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι δείκτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους (απόσταση 5-6%) ή έχουν δημιουργήσει νέα ιστορικά υψηλά (FTSE 100 στο Λονδίνο και MIB στο Μιλάνο), γεγονός που δείχνει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν τεράστια ανοδική κίνηση. Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Ποια χαρτιά απογείωσαν το Γενικό Δείκτη

Στα καθ' ημάς, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο προς τις 1.110 μονάδες και σχετικά χαμηλές συναλλαγές, αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, φούντωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές, με τις 5 τραπεζικές μετοχές (4 συστημικές + Attica Bank) να καταγράφουν σημαντική άνοδο, που σε κλαδικό επίπεδα ξεπέρασε το 5%.

Στην άνοδο συνεπικούρησαν και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips με κυριότερα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνα (Int) λόγω της εισόδου στον δείκτη FTSE Global Mid Cap, Μυτιληναίο, Coca Cola HBC.

Μικρότερες ανοδικές κινήσεις κατέγραψαν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ενώ συνεχίζει το ανοδικό της ράλι η μετοχή της ΕΧΑΕ που κινείται προς τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Aπό τις 15.00 ώρα και μετά ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.115 μονάδες και κατευθύνθηκε με ιδιαίτερη ορμή πάνω από τις 1.120 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας στις 1.123,23 μονάδες με άνοδο 1,86%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε θεαματικά προς το τέλος της συνεδρίασης και τελικά διαμορφώθηκε στα 121 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,27% , ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,35%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των τραπεζών (5,34%), οι βιομηχανικές (1,43%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (1,32%), τρόφιμα ποτά (1,07%) οι κατασκευές (0,64%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας και Εμπορίου. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank, ΕΤΕ, Μυτιληναίος.

Ανοδος 40% στον τραπεζικό δείκτη από την αρχή του χρόνου

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών, χρηματιστηριακοί παράγοντες την αποδίδουν στο ενδεχόμενο να έχουμε πριν τις εκλογές την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα σημάνει μεγάλες ροές κεφαλαίων προς τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, αρκετοί χρηματιστές θεωρούν ότι η μεγάλη τραπεζική άνοδος (η μεγαλύτερη άνοδος τραπεζικού κλαδικού δείκτη στην Ευρωζώνη) οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα που αναμένεται να παρουσιάσουν οι τράπεζες σε μερικές εβδομάδες

 Από την αρχή του χρόνου , ο ελληνικός τραπεζικός (κλαδικός) δείκτης έχει αυξηθεί κατά περίπου 40%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς