ΦΑΓΕ: Αύξηση τζίρου 9,5% στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο – «Παραφωνία» οι ΗΠΑ

Με οριακή άνοδο των πωλήσεων της τάξης του 2,1% ξεκίνησε το α’ τρίμηνο του 2021 για τη ΦΑΓΕ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ., ενώ στο 5% ήταν το ποσοστό αύξησης του όγκου. Η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5% και στη θετική επίδραση κατά 3,8% που είχε στις πωλήσεις η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

Οι πωλήσεις σε αξία ήταν αυξημένες σε διψήφια ποσοστά σε Ιταλία (21,4%) και Ηνωμένο Βασίλειο (21%), ενώ πολύ καλή εικόνα είχε και η ελληνική αγορά καθώς «έτρεξε» με 9,5%. Ωστόσο η πολύ καλή πορεία αυτών των αγορών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο ποσοστό από την πτώση των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ κατά 8,5%.

Σε όγκους πωλήσεων αντίστοιχη ήταν η εικόνα, αλλά με σαφώς χαμηλότερα ποσοστά, τόσο για τις αγορές που ενισχύθηκαν (Ιταλία +12,6%, Ην. Βασίλειο +14,9% και Ελλάδα +8,6%), όσο και με την αμερικάνικη που υποχώρησε (-0,9%).

Αναφορικά με την κερδοφορία, τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 7,7% και ως ποσοστό επί του τζίρου διαμορφώθηκε στο 39,8% από 37,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε διψήφια επίπεδα κινήθηκε η αύξηση τόσο για τα λειτουργικά (+11,2%) όσο και για τα καθαρά κέρδη (+67,4%).

Ισχυρό ταμείο

Στο τέλος του τριμήνου τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών ανέρχονταν σε 2,32 εκατ. έναντι 1,26 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας εκτιμά ότι αυτά τα χρήματα σε συνδυασμό με τις πιστωτικές γραμμές (οι οποίες στα τέλη Μαρτίου ανέρχονταν σε εκατ., όλες προερχόμενες από την Citibank) επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τόσο τις δραστηριότητες όσο και το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΦΑΓΕ.

Αυξημένος, από την άλλη πλευρά, ήταν και ο δανεισμός του ομίλου στα τέλη Μαρτίου, καθώς άγγιξε τα 0 εκατ. (9,3) από 5,8 εκατ. στα τέλη του 2020.

Νέο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Σχετικά με το επενδυτικό πλάνο της ΦΑΓΕ, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να στήσει εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο, η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε ότι έχει αποφασίσει να δημιουργήσει νέα παραγωγική μονάδα στη Δυτική Ευρώπη προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση στην Ευρώπη. Μάλιστα ο όμιλος έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με προμηθευτές και κατασκευαστές. Από τις συγκεκριμένες συμφωνίες υπήρχαν στο τέλος Μαρτίου υποχρεώσεις ,112 εκατ. οι οποίες θα εξυπηρετηθούν σε διάστημα 1-5 ετών.

Βασικές αβεβαιότητες

Στις βασικές αβεβαιότητες αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για το 2021 η διοίκηση της ΦΑΓΕ αναφέρει τους εξής:

  • Στην ελληνική αγορά είναι εκτεθειμένη σε επιθετικό ανταγωνισμό
  • Είναι εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις ισοτιμιών, κυρίως αυτή του ευρώ σε σχέση με τη βρετανική λίρα
  • Οι διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος παραγωγής του ομίλου
  • Η τρέχουσα οικονομική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη για τα προϊόντα του ομίλου
  • Η πανδημία Covid-19 επηρεάζει τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς