Ελλάκτωρ: Η ώρα της τελικής αναμέτρησης

Αύριο θα εκτυλιχθεί η μεγαλύτερη μάχη των μετόχων που λαμβάνει χώρα εδώ και σχεδόν ένα εξάμηνο στην Ελλάκτωρ. Αντιμέτωποι είναι από τη μία πλευρά ο νυν επικεφαλής του ομίλου, Σάκης Καλλιτσάντσης μαζί με το εφοπλιστικό δίδυμο των Μπάκου-Καϋμενάκη και από την άλλη πλευρά οι Ολλανδοί της Reggeborgh μαζί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα (με τον οποίο έχουν συμφωνήσει για την άσκηση του option) και τους... εσωτερικούς συμμάχους, Χρήστο Παναγιωτόπουλο και Αγγελο Γιόκαρη.

Πρόκειται για τον δεύτερο proxy war την τελευταία τριετία, όπως ανέφερε και το πρακτορείο Bloomberg, ο οποίος θυμίζουμε ότι είχε νικητή τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και χαμένους τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.

►Ελλάκτωρ: Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την Invesco για αναβολή της ΓΣ

Μόνο που αυτή τη φορά ο CEO της εταιρείας έχει απέναντι του την Reggeborgh Invest BV με την οποία είχε έρθει πολύ κοντά σε συμμαχία λίγο πριν τον πρώτο... «πόλεμο»

Από… σύμμαχοι, αντίπαλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Reggeborgh Invest – η οποία αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης, την VolkerWessels – είχε προσεγγίσει τον Σάκη Καλλιτσάντση από το φθινόπωρο του 2017, εκδηλώνοντας την πρόθεσή της για συνεργασία. Οι Ολλανδοί φέρεται να είχαν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση – 2 ευρώ ανά μετοχή – για να αποκτήσουν τις συμμετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα και του Δημήτρη Κούτρα, ένδειξη για το πως επιθυμούσαν να διαμορφωθεί το ΔΣ της εταιρείας με την είσοδό τους, πρόταση όμως η οποία απορρίφθηκε από τους δύο μεγαλομετόχους της εταιρείας.

Κατόπιν τούτου, η Reggeborgh Invest άλλαξε… ρότα και φρόντισε να τοποθετηθεί στην ΓΕΚ Τέρνα, κατέχοντας σήμερα το ποσοστό του 30,26%.

Η επανεμφάνιση των Ολλανδών

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Ολλανδοί έκαναν την επανεμφάνισή τους στην Ελλάκτωρ, με ποσοστό που την εμφάνιζαν στο μετοχολόγιο της εισηγμένης. Ακολούθησε η συμφωνία για την αγορά του option του Λεωνίδα Μπόμπολα και αγορές μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου, ωστόσο η πλευρά του Σάκη Καλλιτσάντση είχε διαλέξει νέους συμμάχους, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ήταν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης.

Με μεγάλα projects να βρίσκονται μπροστά, οι Ολλανδοί θέλησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ζητώντας στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και την αλλαγή του ΔΣ, καθώς και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την προηγούμενη διετία. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει η πλευρά των Ολλανδών υπογραμμίζει την κακή πορεία των οικονομικών μεγεθών της Ελλάκτωρ και το γκρέμισμα της τιμής της μετοχής σε μία περίοδο όπου οι τίτλοι των ανταγωνιστριών εταιρειών έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Ακόμη διέρρευσαν πληροφορίες για μπλοκαρισμένους λογαριασμούς της Άκτωρ λόγω παλιότερης δικαστικής διαμάχης με Ιταλικό όμιλο (για έργα στον Αραβικό κόλπο), που κατά την εταιρεία όμως πρόκειται για παλιότερη υπόθεση η οποία είναι προς διευθέτηση.

Τι λέει η πλευρά του Σάκη Καλλιτσάντση

Από την πλευρά Καλλιτσάντση-εφοπλιστών σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή άνω του 30% που έχουν οι Ολλανδοί στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ Τέρνα συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Μάλιστα παραθέτουν τις εκθέσεις των Institutional Shareholders Service (ISS) και Glass Lewis & Co, των δύο μεγαλύτερων ανεξάρτητων διεθνών οίκων εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, συνιστούν αμφότεροι ψήφο κατά όλων των προτάσεων της Reggeborgh Invest BV, για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων και έλλειψης σαφήνειας.

Σήμερα εξάλλου κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την Invesco (εταιρεία των Μπάκου-Καϋμενάκη) που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ, με την οποία ζητείται να αναβληθεί η γενική συνέλευση μετόχων, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει την διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την Reggeborgh, Διοικητικό Συμβούλιο. Η αίτηση θα εκδικαστεί αύριο πρωί, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης μετόχων.

Τα έργα δεν μπορούν να περιμένουν

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κατευθύνει αυτή τη χρηματοδότηση σε «πράσινα έργα» και άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται και η Ελλάκτωρ. Πρόκειται για έργα τα οποία υπολογίζονται σε €10 δισ., τα οποία δεν μπορούν να…περιμένουν για πολύ τις εσωτερικές διαμάχες στην κατασκευαστική εταιρεία.

Υπάρχει ήδη έντονος προβληματισμός καθώς, όποιος κι αν κερδίσει στην αντιπαράθεση των μετόχων στην αυριανή Γενική Συνέλευση, θα φέρει αλλαγές στη διοίκηση. Αλλαγές, που θα χρειαστούν χρόνο για να αφομοιωθούν από την εταιρεία και να μπορέσει να βρει τον βηματισμό της και να συμμετέχει με καθαρό μυαλό σε διαγωνισμούς, στους οποίους πρέπει να συμμετάσχει στο άμεσο μέλλον.

Πρόβλημα, επίσης, είναι η στάση, που θα ακολουθήσει ο χαμένος, είτε είναι οι Ολλανδοί, είτε οι Ελληνες μέτοχοι, αναφορικά με το πακέτο των μετοχών που ελέγχουν. Θα παραμείνουν στη μετοχική σύνθεση κόντρα στους ελέγχοντες τη διοίκηση ή θα πουλήσουν τις μετοχές τους;

Σίγουρο, επίσης, θεωρείται πως πολλές από τις αυριανές αποφάσεις θα τύχουν αντικείμενο νομικών προσφύγων, όπως για παράδειγμα περί ασυμβιβάστου προσώπων της διοίκησης ή περί νομιμότητας των τάδε ή δείνα ενεργειών, όπως εκτιμά η αγορά.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τέλος και η στάση που θα τηρήσουν οι άλλοι μικρότεροι ιδιώτες μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, οι Ελληνες θεσμικοί και οι ξένοι ομόλογοι τους.

Οι μετοχικές ισορροπίες

Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh ελέγχει ποσοστό 14,17%, στο οποίο αν προσθέσουμε και την option 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα, ανέρχεται σε 26,7%.

Με τους εσωτερικούς…συμμάχους και κάποια funds, η πλευρα των Ολλανδών ισχυρίζεται ότι μπορεί να εμφανίσει μετοχική δύναμη άνω του 40%.

Από την άλλη πλευρά το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη κατέχει ήδη 5%, ενώ αν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με την Pemanoaro Limited το ποσοστό τους θα διαμορφωθεί σε 23,3348%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδιο οριακά κάτω του 5% ελέγχει η πλευρά του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, παραδοσιακός μέτοχος του ομίλου, ενώ από 4-5% φέρεται να κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ξένα funds. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς