Ξεπέρασε τα 40€/MWh το TTF – Ο κίνδυνος από το νέο ράλι τιμών

Η τιμή της επόμενης μέρας στη χονδρεμπορική αγορά για σήμερα Τρίτη έφτασε τα 121 ευρώ/ μεγαβατώρα, στα υψηλότερα επίπεδα από όλο το μήνα Οκτώβριο κατά τον οποίο ο μέσο όρος τιμών στη χονδρεμπορική είχε διαμορφωθεί στα 88,59 ευρώ/μεγαβατώρα. 

Αν και οι τιμές των πράσινων τιμολογίων του Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την 1η του μηνός αναμένονται μειωμένα σε σχέση με τον Οκτώβριο, η ανησυχία μεγαλώνει για τις τιμές ενέργειας από τον επόμενο μήνα, καθώς η τιμή της χονδρεμπορικής και η τιμή του  φυσικού αερίου κινείται ανοδικά. 

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Στο 3ετές επενδυτικό business plan πέφτει η νέα δύναμη πυρός των 600 εκατ.

Oι τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές άγγιξαν υψηλά  έτους, εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών στη Νορβηγία και συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή και χαμηλότερα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες από πέρυσι αύξησαν την Παρασκευή κατά +3,4% τις τιμές φυσικού αερίου TTF . 

Στο TTF, η ενδεικτική τιμή της ευρωπαϊκής αγοράς έφτασε στα 43,68 ευρώ/MWh, έχοντας σημειώσει αύξηση άνω του 3,5%. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2023 

Το νέο μίνι «ράλι» του φυσικού αερίου εν μέσω προβλέψεων γεωπολιτικών ανησυχιών, τεχνικών προβλημάτων και …πτώσης της θερμοκρασίας, δείχνει ότι ξεκινά μια ανοδική πορεία τιμών ενέργειας από τον επόμενο μήνα μετά τη μικρή αποκλιμάκωση που είδαμε στις τιμές αυτού του μήνα.  

Οι τιμές στα παράγωγων για τη χονδρική τιμή ενέργειας δείχνει επίσης την ανοδική τάση και  οι τιμές στα παράγωγα για τον Νοέμβρη «παίζουν» στα 116 ευρώ, έναντι 104 ευρώ τον Οκτώβρη. 

Στην Ιταλία, τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον επόμενο μήνα δείχνουν τιμές 124 ευρώ η μεγαβατώρα (από 113 ευρώ στις 18/10), 125 ευρώ για το Δεκεμβρη και το Γεναρη και 128 ευρώ για το Φλεβάρη.

Διαβάστε επίσης: Σπ. Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Το «υπερόπλο» για το αναπτυξιακό άλμα - Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Εκρηκτικό κοκτέιλ   

Η αυξητική πορεία των τιμών μπορεί να ξεκινάει από τη συγκυριακή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της διακοπής της παραγωγής σε μία πλατφόρμα εξόρυξης της νορβηγικής Equinor, όμως συμβαίνει σε μια συγκυρία που μπορεί να επιτείνει την αυξητική πορεία τους.  

Πέρα από τη Νορβηγία, η ΕΕ προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω εισαγωγών LNG το οποίο για να εξασφαλίσει θα πρέπει να ανταγωνιστεί τις ασιατικές αγορές για να διασφαλίσει τις ποσότητες ΥΦΑ που χρειάζεται, κάτι που πιέζει τις τιμές ανοδικά.

Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό ποσοστό των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG περνάει από τις ζώνες υψηλής έντασης στη Μέση Ανατολή,  κάτι που δημιουργεί ακόμη ένα κίνδυνο στον εφοδιασμό του. 

Την ίδια στιγμή  στο τέλος του 2024 θα τερματιστεί το συμβόλαιο διαμετακομισμού αερίου αγωγών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ουσιαστικά σταματώντας τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε έναν μαραθώνιο επαφών προκειμένου να  εξασφαλίσουν μία εναλλακτική παροχή, με το Αζερμπαϊτζάν να αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή για πολλούς. 

Με το φυσικό αέριο να αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή του 40% της ενέργειας στην Ελλάδα, φαίνεται πως η πορεία των τιμών ενέργειας  θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς