ΔΕΗ καλεί… ΟΤΕ – Φιλόδοξο πλάνο για είσοδο στις Τηλεπικοινωνίες

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει πρόβλεψη για επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε η διοίκηση της επιχείρησης στο πλαίσιο του Investor Day. Μεταξύ άλλων προβλέπεται έμφαση σε επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα δίκτυα, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε φιλόδοξο πλάνο εισόδου στα telecoms. 

Δεύτερη απόπειρα μετά την… Tellas

Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κύριο πανεθνικό πάροχο δικτύου, με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της εταιρείας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη με χαμηλό κόστος επένδυσης. Στόχος είναι να προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα υψηλής ταχύτητας διασυνδέσεις.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη κίνηση είχε κάνει πριν από 17 χρόνια με τη δημιουργία της Tellas, την οποία πούλησε στην Wind το 2007.

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023

Οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων το 34% θα αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.

Στις ΑΠΕ ο στόχος είναι για εγκατάσταση 1,5GW νέων μονάδων εκ των οποίων το 76% φωτοβολταϊκά, το 18% αιολικά και το 6% υδροηλεκτρικά και άλλες τεχνολογίες.

Στη διανομή προβλέπεται αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA άνω των 70 εκατ. ευρώ  και ετήσιες επενδύσεις 0,3 δισ. ευρώ (συνολικές επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2019 – 2023).

Επιταχυντής η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πλάνο που παρουσιάσαμε δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2024 ήδη από το 2023. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με διατήρηση του management στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα "πράσινης” παραγωγής, να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα την μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μία πραγματικά "Πράσινη Εταιρεία”. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς