Σκέρτσος: Περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί στα self-test

Περίπου 380.000 με 400.000 εκπαιδευτικοί και μαθητές λυκείου είχαν προμηθευτεί έως χθες, Σάββατο 10 Απριλίου, self-test από τα φαρμακεία, ενώ περίπου 35 δήλωσαν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, δήλωσε ο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Ήδη σήμερα, που παρακολουθούμε την πλατφόρμα έχουμε διαπιστώσει ότι περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει ότι είναι θετικοί κάτι που σημαίνει ότι αύριο θα άνοιγαν τα σχολεία και αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πήγαιναν σχολείο χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν. Αυτή είναι η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Έχουμε, είπε,  αναρτήσει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr μια σειρά από οδηγίες τις οποίες καλό είναι να διαβάσουν οι γονείς και τα παιδιά. Υπάρχει πλήρες υλικό, υπάρχει βίντεο, ερωταπαντήσεις. Μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να ενημερωθούν για τη διαδικασία.

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία του self testing και το πώς δηλώνεται το όποιο αποτέλεσμα στην πλατφόρμα είτε για να επαναληφθεί ένα δεύτερο δωρεάν επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή, είτε για να λάβει ο εξεταζόμενος βεβαίωση και να φοιτήσει στο σχολείο του. Τόνισε ότι η διαδικασία είναι απλή, κρατάει ούτε ένα λεπτό και υπάρχει αναμονή ενός τετάρτου για το αποτέλεσμα.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στις δύο εργάσιμες εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια «ενθαρρυντικά στοιχεία σε σχέση με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου. Δηλαδή βλέπουμε τις τελευταίες 4-5 μέρες μια μείωση και του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων αλλά και ακόμα σημαντικότερα του δείκτη θετικότητας στην κοινότητα και ταυτόχρονα υπάρχει αποκλιμάκωση και στις εισαγωγές, που είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας».

Από τα τέλη Μαΐου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

«Μέχρι το Πάσχα», είπε, «θα έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον 2 εκατ. με τουλάχιστον μία δόση, άρα ένα σημαντικό κομμάτι θα αρχίσει να αποκτά αντισώματα, ένα άλλο κομμάτι ταυτόχρονα έχει νοσήσει, και έχουμε και τα self test και τα τεστ τα οποία πραγματοποιούνται. 'Αρα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ελέγχουμε καλύτερα όσους νοσούν και αυτοί να λάβουν τα μέτρα τους και να περιοριστούν».

Από τα τέλη Μαΐου, είπε, θα ανοίξει ο εμβολιασμός και για τον γενικό πληθυσμό και θα αρχίσει να κατεβαίνει σταδιακά το ηλικιακό όριο. «Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα ευρύτερο άνοιγμα των εμβολιασμών από την επόμενη εβδομάδα».

Στα όριά του το σύστημα υγείας

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δε βρίσκουν ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του να καλύπτει τις ανάγκες του γι αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή απ' όλους μας. Παρέχεται η αναγκαία νοσηλεία, υπάρχουν περίπου 30-40 περιστατικά, τα οποία όμως καλύπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει ουρά για να μπει κανείς στην εντατική αλλά σίγουρα το Σύστημα λειτουργεί στο όριά του».

Επεσήμανε ότι εμβολιασμοί θα γίνονται, η Ελλάδα έχει παραγγείλει υπερπολλαπλάσιο αριθμό εμβολίων, έχουμε δεσμεύσει 30 εκατομμύρια δόσεις μέσω της ευρωπαϊκής συμφωνίας, άρα επάρκεια εμβολίων θα υπάρχει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς