Εμβόλια: Η ΕΕ δεν θα επιδιώξει νέες συμφωνίες με την AstraZeneca και την J&J

H Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα δεν θα συνάψει νέες συμφωνίες για εμβόλια κατά του κορονοϊού με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson καθώς δίνει προτεραιότητα σε εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε πάρει πρωτοβουλία για συζητήσεις με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson για άλλα συμβόλαια, ενώ έχουμε αρχίσει ήδη σχετικές συζητήσεις με τις BioNTech, Pfizer και Moderna», δήλωσε η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ θα εστιάσει σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου.

Από την πλευρά της, η Pfizer επιταχύνει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ το τρέχον τρίμηνο. Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η εταιρεία είναι «αξιόπιστος εταίρος» και «έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».  Και αυτό, αντίθετα με τις δυσκολίες που είχε η ΕΕ με την Astra μετά τις λιγότερες δόσεις που έδωσε η εταιρεία.

Το εμβόλιο της J&J έχει «παγώσει» στην ΕΕ καθώς οι υγειονομικές Αρχές εξετάζουν μία πιθανή σχέση του με σπάνιες θρομβώσεις. Η χρήση του εμβολίου της Astra έχει περιορισθεί στην ΕΕ για αντίστοιχες ανησυχίες.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς