Αφρικανική μετάλλαξη: Είσοδος στην Ελλάδα με ειδική άδεια, 10ήμερη καραντίνα και τριπλό PCR

Αυστηρά μέτρα και ελέγχους για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο που εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
  • Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Μπλόκο και από την Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Εκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ

Επίσης, έκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη συνεδρίαση προκειμένου οι εμπειρογνώμονες να αξιολογήσουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ τόνισε πως «ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας», σημείωσε.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς