Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν ίδιος

Την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο γίγνεσθαι υπογράμμισε στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».

Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.

Ο Ποντίφικας, όπως η ομιλία του μεταδόθηκε μεταφρασμένη από την ΕΡΤ, μετέφερε με ανησυχία την διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση απαιτείται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική» ενώ ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές΄ διεκδικήσεις, η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα μια μακρά και άπιαστη Οδύσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού. Από αυτή την άποψη, από το άλγος θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και αν ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.

Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος, πρόσθεσε καλώντας να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία.

Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

Ο Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντήθηκε εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (Πρωθυπουργό), Καρδινάλιο Pietro Parolin.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους είχαν τον παρακάτω διάλογο: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε πολύ ζωντανές ακόμη τις αναμνήσεις από την επίσκεψη της Αγιότητός Του το 2016 όταν ήρθε στην Ελλάδα στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. 
Είμαι βέβαιος ότι αύριο όταν θα επισκεφθεί τη Λέσβο θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση. 

Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin: Ναι, πράγματι έχω πληροφορηθεί ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όντως έχει αλλάξει ριζικά. Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα έχουμε δημιουργήσει αξιοπρεπείς δομές για τους ανθρώπους που βρισκονται στα νησιά μας. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η προηγούμενη δομή στη Μόρια, ήταν ένα εφιαλτικό μέρος. Και τώρα η Αγιότητά Του θα επισκεφθεί μια δομή που παραμένει προσωρινή, αλλά πληροί τους κανόνες υγιεινής και είναι αξιοπρεπής. Και προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν περάσει απίστευτες δυσκολίες, τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο σε καλές συνθήκες. Και, ασφαλώς η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές σε αυτά τα νησιά και να συνεργαστούμε με την ΕΕ ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο όντως θα υλοποιηθεί. Ασφαλώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποδεχθεί πολλούς πρόσφυγες στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα μειωθούν κι άλλο οι ροές και να εξαρθρώσουμε τα κυκλώματα των διακινητών που, ουσιαστικά, εργαλειοποιούν τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν νόμιμες οδοί για τη μετανάστευση. Για παράδειγμα υποδεχτήκαμε περισσότερες από 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν μαζί με τις οικογένειές τους και κάναμε τα πάντα ώστε να τους προσφέρουμε διεθνή προστασία. 

Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin: Ηρθαν κατευθείαν από την Καμπούλ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήρθαν από την Καμπούλ μέσω άλλων χωρών

Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin: Γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει κανείς από την Καμπούλ. Ετσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν μια δύσκολη και σύνθετη επιχείρηση. Συνεργαστήκαμε με γνωστές και αξιόπιστες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω κάποιες από αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Είναι πραγματικά θλιβερό αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν ύστερα από την πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλά αισθανθήκαμε ότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειες τους. 

Στη συνάντηση με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (Πρωθυπουργό), Καρδινάλιο Pietro Parolin από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αγία Έδρα, Παναγιώτης Καλογερόπουλος.

Από πλευράς Αγίας Έδρας συμμετείχαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Edgar Peña Parra, Αναπληρωτής Γραμματέας του Κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Paul Richard Gallagher και ο  Αρχιεπίσκοπος Savio Hon Tai-Fai, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελληνική Δημοκρατία.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ