Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ενέργεια: «Παράθυρο» για νέα στήριξη των καταναλωτών - Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

Πηγή: Ευρωκίνηση

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των καταναλωτών για το ενεργειακό κόστος, με τις ανακοινώσεις να γίνονται εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια εξαφανίζει το οικογενειακό εισόδημα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει επιπλεόν στήριξη των καταναλωτών. «Δεν αποκλείονται περαιτέρω ανακοινώσεις για στήριξη των καταναλωτών εντός της εβδομάδας» αναφέρουν διαρροές από το ΥΠΕΝ, σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκράτηση των τιμών και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο δεν διευκρινίζουν προς ποια κατεύθυνση να είναι τα νέα μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τις τιμές, προσθέτουν, οι περισσότερες από τις προτάσεις της ΕΕ ήδη εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταφορά κερδών από τις ανανεώσιμες πηγές και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον καταναλωτή (είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου), ενώ επισημαίνονται και οι εκπτώσεις που εφαρμόζουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ προς τους πελάτες τους.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση από τον οποίο τα Κράτη Μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Οι προτάσεις που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν αποσκοπούν στην εξάλειψη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία πριν από το 2030 με μέτρα όπως η αύξηση των εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και των εισαγωγών μέσω αγωγών από προμηθευτές εκτός Ρωσίας, η αξιοποίηση του βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εξηλεκτρισμού, κ.α. Η ΕΕ φιλοδοξεί να μειώσει εφέτος την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα, μέγεθος που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ