Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι 7 αλλαγές στο πρόγραμμα

Τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο επιδοτεί έως 6.000 ευρώ την αγορά νέο ηλεκτρικού οχήματος.

Συνολικά 10.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για την εν λόγω επιδότηση, ενώ απορροφήθηκαν 9 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 45 εκατ. ευρώ, έχοντας δημιουργήσει στην αγορά ένα τζίρο της τάξης των 42 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει στη χωροθέτηση 10.000 σημεία φόρτισης τους πρώτους έξι μήνες του 2021, δημιουργώντας τζίρο για τις εταιρείες παροχής φόρτισης της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα κονδύλια για την αγορά και την εγκατάσταση φορτιστών παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύοντας στη στήριξη της πράσινης βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης και της ανάπτυξης παραγωγικών μονάδων από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Η κ. Σδούκου ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει επτά αλλαγές στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»:

  1. Κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος μετά το τέλος της ελάχιστης χρονομίσθωσης των 36 μηνών.
  2. Αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχημάτων των εταιρειών από 3 σε 10.
  3. Διευκόλυνση της ρευστότητας, δίνοντας τη δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιδότησης στις τράπεζες, ώστε αυτές να δανειοδοτούν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με ισόποσο ποσό για την απόκτηση του οχήματος.
  4. Αύξηση του ποσού της απόσυρσης για τα ταξί.
  5. Διευρύνονται οι δικαιούχοι. Το υπουργείο ΠΕΝ βάζει στη λίστα των επιλέξιμων εταιρειών και τις δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) καθώς και τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  6. Επιλέξιμη θα είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ποδηλάτου και σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων.
  7. Επιδότηση για την απόκτηση φορτιστών θα λαμβάνουν και τα νομικά πρόσωπα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς