Νέα
  • ΓΔ: 1421.84 +0.30%
  • Τζίρος: 33,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Επεκτείνονται οι ενεργειακές έρευνες ΝΔ της Κρήτης - Εκδόθηκε νέα Navtex

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέα Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό Κέρκυρας. 

Σύμφωνα με τη Navtex, το πλοίο SANCO SWIFT ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και υποστηρίζεται από το πλοίο «ALEXANDER 3», από σήμερα 26 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, επεκτείνοντας το πεδίο των σεισμικών ερευνών που διεξάγει, σύμφωνα με τις παλαιότερες εκδοθείσες NAVTEX από το σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης, Κέρκυρας και τη MALTA NAVTEX SERVICE που αφορούν στην ανάπτυξη εξοπλισμού και πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με την ίδια NAVTEX προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικά μίλια από την πρύμνη, διαφορετικά, 3 ναυτικά μίλια.

H Navtex από τον Σταθμό Ηρακλείου

Η Navtex από τον Σταθμό Κέρκυρας

Tο αίτημα για επέκταση των ερευνών νοτιότερα της Κρήτης υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ,  με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων, που όριζε η αρχική Navtex.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα μπει τρυπάνι νοτιοδυτικά της Κρήτης - Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα

Είναι ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 «Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Βασίζονται σε ένα άρτια μελετημένο σχέδιο, το οποίο προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα και τα ευρήματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Πολλά υποσχόμενες περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil λειτουργεί ως παραχωρησιούχος, επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας, με ποσοστό 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στα ΕΛΠΕ. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ