Χειμερινές εκπτώσεις: Προς παράταση έως το τέλος Μαρτίου

Προς παράταση στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες κανονικά ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου φαίνεται πώς προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η παράταση στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, κατόπιν αιτημάτων από εμπορικούς συλλόγους της χώρας που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές, με κλειστά καταστήματα λόγω του lockdown.

Εν τω μεταξύ, τη λειτουργία του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 1η Μαρτίου εξετάζει η κυβέρνηση εφόσον η πορεία της πανδημίας εντός των επόμενων ημερών δεν αλλάξει προς το χειρότερο. Την ίδια ώρα οι έμποροι με μηδενική ρευστότητα περιμένουν εναγωνίως να ανοίξουν τα καταστήματά τους με ασφάλεια χωρίς όμως να αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν σε 15 ημέρες.

Με δεδομένο ότι το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο στοιχίζει κάθε μήνα 1,4 δισ. ευρώ, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα και ανάλογα με την εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων, τα εμπορικά καταστήματα μπορεί να ανοίξουν είτε με τη μέθοδο του click away είτε μέσω click inside.

Από την πλευρά τους οι έμποροι, που εκτιμούν ότι η εκπτωτική περίοδος χάθηκε σχεδόν κατά 70%, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ζητούν να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι του λιανεμπορίου με ασφάλεια έστω και με ραντεβού, ενώ τονίζουν ότι οι αγορές εκτός (click away) δεν είναι αποδοτικός τρόπος λειτουργίας για ορισμένους κλάδους όπως η ένδυση ή η υπόδηση.

Την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση ότι η λήξη του αυστηρού lockdown στην Αττική θα φέρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι «εάν πρόκειται να ιεραρχεί τις προτεραιότητες και να αποφασίζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τότε προφανώς η σύνθεση της θα πρέπει να αποτελείται από 16 υγειονομικούς και 16 ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Αναμένουνε τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών ώστε με σοβαρότητα και χωρίς να διακινδυνέψουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας, να προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, που θα μπορέσει χωρίς άλλο πισωγύρισμα να μας φτάσει μέχρι το σημείο που η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορoνοϊού, το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, λήγει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς