Lockdown: Ολα τα νέα αυστηρότερα μέτρα - Τι ισχύει για SMS και μετακινήσεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές στα sms στο 13033, που θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 06:00 έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτές:

  • Για τον κωδικό 2 που στέλνουμε για αγορές πρώτων ειδών σε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ με sms στο 13033, πλέον ισχύει μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας
  • Για τον κωδικό 3 για μετάβαση σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, ισχύει επίσης ο περιορισμός μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας
  • Για τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο), οι αστυνομικοί θα κάνουν επιπλέον ελέγχους ζητώντας διευκρινίσεις
  • Για τον κωδικό 6 (για άσκηση) πλέον ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Ο υφυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό». Τα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε, φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» είναι οι εξής: 

  1. Αττική
  2. Αχαΐα
  3. Αρκαδία
  4. Θεσσαλονίκη
  5. Λάρισα
  6. Λευκάδα εκτός Μεγανησίου
  7. Φθιώτιδα
  8. Αργολίδα
  9. Κορινθία
  10. Θεσπρωτία
  11. Άρτα
  12. Σάμος
  13. Βοιωτία
  14. Χίος
  15. Αιτωλοακαρνανία
  16. Ρόδος
  17. Ηράκλειο και
  18. Εύβοια εκτός Σκύρου
  19. Δήμος Καλυμνίων.

Ολες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρες κατατάσσονται στην κόκκινη κατηγορία αυξημένης επιτήρησης.

Λιανεμπόριο και σχολεία

Το βαθύ κόκκινο και το κόκκινο στο οποίο μπαίνει όλη η χώρα σηματοδοτούν το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Ωστόσο στις κόκκινες περιοχές τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away. Σε αυτές τις περιοχές τα σχολεία θα συνεχίσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, με εξαίρεση τα λύκεια, όπου πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

  • Στις «βαθύ κόκκινο» περιοχές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 19:00 έως τις 05:00, ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κατ’ εξαίρεση, η απαγόρευση θα ξεκινάει τις καθημερινές στις 21:00 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα στις 19:00 το απόγευμα.
  • Στις «κόκκινες» περιοχές η νυχτερινή απαγόρευση παραμένει ως έχει, από τις 21:00 έως τις 05:00.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς