ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί τρεις φορές περισσότερες μολύνσεις στη Νότια Αφρική

Την εκτίμηση οτι «η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί τρεις φορές περισσότερες μολύνσεις στη Νότια Αφρική κάτι που σημαίνει ότι μοιάζει να είναι σε θέση να ξεπεράσει κάποια από τη φυσική νόσηση από προηγούμενη μόλυνση» εξέφρασε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Soumya Swaminathan υπογραμμίζοντας οτι «ίσως δεν μάθουμε ποτέ από πού ξεκίνησε αυτή η μετάλλαξη».

Η επικεφαλής του ΠΟΥ παραδέχτηκε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης δεν ήταν επιθυμητή, τόνισε ωστόσο ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων. Πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα. «Πρέπει να περιμένουμε… ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια … είναι όμως πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για την μετάλλαξη ως σύνολο», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

«Η Δέλτα αντιστοιχεί στο 99% των παγκόσμιων κρουσμάτων. Αυτή η μετάλλαξη θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να επικρατήσει και να γίνει κυρίαρχη. Είναι πιθανό, αλλά δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε και τα εμβόλια φαίνεται να έχουν κάποιο αντίκτυπο».

«Το γεγονός είναι ότι δεν αρρωσταίνουν… αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια προσφέρουν ακόμα προστασία και θα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία», είπε.

Ερωτηθείσα για το εάν θα απαιτούνται εμβόλια κάθε χρόνο δήλωσε ότι «ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπρόσθετη δόση, ειδικά μεταξύ συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων ή ευπαθών τμημάτων που πληθυσμού ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

«Η φυσική μόλυνση λειτουργεί ως booster», επεσήμανε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς