Κίνα: Ζητεί δεδομένα πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Η Κίνα θα αναγκάζει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να μοιραστούν με τις Αρχές στοιχεία καταναλωτικής πίστης, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Μεταξύ των εταιρειών που θα αναγκαστούν να δημοσιοποιήσουν data στις κινεζικές Αρχές είναι και οι Ant Group, Tencent και JD.com.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το νέο κυβερνητικό σχέδιο θα βάλει ένα τέλος στην προσέγγιση «laissez-faire» αναφορικά με την τεχνολογική βιομηχανία. Μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες αντιστέκονται στο να προσκομίσουν στις Αρχές στοιχεία, ένα δηλαδή κρίσιμο περιουσιακό για αυτές στοιχείο, που τις βοηθά στο να λειτουργούν, να ελέγχουν τα ρίσκα και τους κινδύνους, αλλά και να προσελκύουν νέους πελάτες.

Σκοπός των κινεζικών Αρχών, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι να υποχρεώσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να τροφοδοτήσουν με τα τεράστια δεδομένα των δανείων τους τα μεγάλα κινεζικά εθνικά πιστωτικά γραφεία. Τα πιστωτικά γραφεία, που ελέγχονται από τη Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC), θα μοιράζονται στη συνέχεια τα στοιχεία με τις τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα που θα αξιολογούν επαρκώς τους κινδύνους και θα αποτρέπουν τον υπερβολικό δανεισμό.

Το σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προτάσεων για αυστηροποίηση των ελέγχων των τεχνολογικών κολοσσών μετά την κατάρρευση του Ant έπειτα από την αρχική προσφορά IPO των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.

Έκτοτε, οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την πρώην μητρική εταιρεία της Ant, την Alibaba και διέταξαν την εταιρεία fintech να ανατρέψει τα δάνειά της και άλλες επιχειρήσεις χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι τελευταίες κανονιστικές ρυθμίσεις έρχονται την ώρα που αυξάνονται στο Πεκίνο οι ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους που ενέχει η χαλάρωση των ελέγχων κινδύνων των τραπεζών, κυρίως για τις μικρές τράπεζες, αναφορικά με τα καταναλωτικά δάνεια και την υπερβολική εξάρτηση από πλατφόρμες όπως το Ant για την εύρεση πελατών.

«Οι μικρότερες τράπεζες είναι γενικά σε πιο αδύναμη θέση όταν συνεργάζονται με μεγάλες fintech εταιρείες, όπως η Ant. Στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα data της Ant, προκειμένου να εγκρίνουν δάνεια και να μετρήσουν τους κινδύνους. Κι όταν υπάρχουν παραλείψεις, πρέπει αυτές να επωμιστούν τις απώλειες. Είναι πολύ σημαντικό για τους δανειστές να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πιο ολοκληρωμένα και λεπτομερή πιστωτικά δεδομένα» ανέφερε ανώτατη πηγή στο Reuters.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς