Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Πεσκέσι Ερντογάν στη Λιβύη μετά τις φιλοτουρκικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είναι γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα. Προ ημερών φρόντισε να αναθερμάνει τη συζήτηση για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο λέγοντας πως πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, η οποία θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του, τρία τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο με προορισμό Λιβυκό αεροδρόμιο υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Τα λόγια του πρέπει να προβλημάτισαν όσους βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Δεκέμβρη και την αντίστοιχη απόφαση από το Εφετείο της Αλ Μπάιντα, ένα μήνα αργότερα. 

Το λιβυκό δικαστήριο έκρινε άκυρα και τα δύο διάταγμα της κυβέρνησης Αλ Σάρατζ: το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας της Τρίπολης με την Αγκυρα. Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε λόγο για παράνομη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπολοίπων χωρών.

Το Εφετείο όμως εδρεύει στην Αλ Μπάιντα, μια πόλη στην ανατολική Λιβύη, ανάμεσα στη Βεγγάζη και στο Τομπρούκ, εκεί όπου βρίσκεται και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Δικαστήριο και Βουλή, δηλαδή, ελέγχονται από τον στρατάρχη Χάφταρ.

To μέλλον στην Λιβύη είναι απρόβλεπτο και οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε τεκτονικές αλλαγές στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκέμβρη. Τι θα ισχύσει στις συμφωνίες με την Τουρκία αν αλλάξει η σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων; Θα φτάσουμε ως τις εκλογές ή θα έχουμε επανέναρξη των εχθροπραξιών;

Οι αποφάσεις του Εφετείου της Αλ Μπάιντα και της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να θεωρούνται ατού στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας, αλλά ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τη Λιβύη: ένα κράτος υπό διάλυση, με έντονους φυλετικούς και γεωγραφικούς διαχωρισμούς και τόσο αδύναμους θεσμούς που τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως της Βουλής και του Δικαστηρίου, ίσως αποδειχθούν αμφίβολης αξίας μπροστά σε μια ισχυρή ξένη επιρροή.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς