Η Κίνα και τα παιχνίδια της με τη Ρωσία στο επίκεντρο της περιοδείας Κισίντα σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Την ενδυνάμωση της δυτικής συμμαχίας σε οικονομικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, ειδικά απέναντι στην ολοένα πιο επιθετική Κίνα και την πάντα απρόβλεπτη Βόρειο Κορέα, έχει υπόψη του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ο οποίος από βρίσκεται στην Ευρώπη για πολυήμερη περιοδεία και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν.

Στόχος του Ιάπωνα πρωθυπουργού είναι να διαμορφώσει και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7, που θα φιλοξενήσει η Χιροσίμα, τον ερχόμενο Μάιο. Το Τόκιο βλέπει τη Σύνοδο ως ευκαιρία για να φέρει σε πρώτο πλάνο τις απειλές που ελλοχεύουν στο μέτωπο της ασφάλειας στη… γειτονιά του, στο θέμα της και της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, θεωρώντας πως την περσινή χρονιά ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε μονοπωλήσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Η ιαπωνική… γραμμή, εξάλλου, είναι πως η συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα προσφέρει πρόσφορο έδαφος στο Πεκίνο και τις φιλοδοξίες του να προσπαθήσει να αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Πηγή: AP

Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο

Η πολυήμερη περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού ξεκίνησε από χθες με πρώτο σταθμό το Παρίσι, όπου βρήκε ευήκοα ώτα στο κάλεσμα του προς τον Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή του Ειρηνικού και μάλιστα να διεξάγουν και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.   

Αναλόγως στη σημερινή στάση του στη Ρώμη, η Τζόρτζια Μελόνι τον υποδέχτηκε με… ανοιχτές αγκάλες, αποτελώντας μάλιστα και τον πρώτο ξένο ηγέτη που δέχεται ως πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Με μόνη διαφορά πως για την κυρία Μελόνι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε «στρατηγική συμμαχία» έχει μεγαλύτερη σημασία στο μέτωπο της οικονομίας και του εμπορίου, με τη νέα κυβέρνηση να αναζητά διακαώς νέες ξένες αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δεύτερο βαθμό σε θέματα ασφάλειας.

Πηγή: AP

Στο Λονδίνο, που θα είναι ο επόμενος σταθμός του, η συζήτηση με τον Ρίσι Σούνακ θα επικεντρωθεί και πάλι σε στρατιωτικά ζητήματα. Μάλιστα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών σε στρατιωτικό επίπεδο, αμοιβαίας συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και για την από κοινού κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς. 

Ραντεβού στο Οβάλ Γραφείο 

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως η Ιαπωνία έχει μπει σε μια νέα εποχή με σειρά μεταρρυθμίσεων στο μέτωπο της ασφάλειας και της άμυνας που την απομακρύνει αισθητά από το πασιφιστικό μεταπολεμικό της δόγμα. Προς την κατεύθυνση αυτή ποντάρει σημαντικά και στη στήριξη των ΗΠΑ, κάτι που θα συζητήσουν και θα επιβεβαιώσουν Κισίντα και Μπαίντεν, στη συνάντηση τους την Παρασκευή, στο Οβάλ Γραφείο.

Αν και ήδη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, το Τόκιο θα αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (κυρίως τύπου Tomahawk) προκειμένου να βελτιώσει την αμυντική της γραμμή. Μάλιστα για τον ίδιο σκοπό έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή δύο νέων στρατιωτικών βάσεων στα νοτιοδυτικά της νησιά, κοντά στην Ταϊβάν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς