ΟΟΣΑ: Σε κίνδυνο οι συντάξεις λόγω κορονοϊού

Η κρίση του κορονοϊού πλήττει εκτός από την υγεία των συνταξιούχων και την τσέπη τους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις το 2020, η πανδημία έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που δέχονται τα ήδη κουρασμένα συνταξιοδοτικά συστήματα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για ανανέωσή τους.

Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τονίζει ότι τα ήδη υπάρχοντα και προ-κορονοϊού προβλήματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού και το δημογραφικό οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την πανδημία η οποία προκάλεσε σοκ στα δημόσια συστήματα Υγείας και περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση. Αυτό θα κρατήσει πολύ χαμηλά για πολύ καιρό τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Ως επακόλουθο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι μπροστά στον κίνδυνο να μην καταφέρουν να προλάβουν τη συνταξιοδότηση.

Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μια σειρά μέτρων ώστε να βελτιώσουν τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος απέναντι στην Covid-19. Μεταξύ των μέτρων, συγκαταλέγονται η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και η παράταση της παροχής του επιδόματος ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

«Οι χώρες χρειάζεται να βρουν την ισορροπία μεταξύ της βραχυπρόθεσμης εισοδηματικής στήριξης που παρέχεται από μέτρα, όπως η πρόσβαση στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους πριν φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στα μελλοντικά εισοδήματα των συνταξιούχων» λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. «Η πρόσβαση στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο και να βασίζεται σε συνθήκες δυσκολίας και όχι να χορηγείται ευρέως και άνευ όρων» πρόσθεσε.

Εν ολίγοις, ο ΟΟΣΑ προτείνει προς τις κυβερνήσεις:

  • Να εξασφαλίσουν την καταβολή εισφορών από τους ασφαλισμένους για τις συντάξεις τους, αποφεύγοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων, όταν οι αγορές υφίστανται απώλειες.
  • Την υιοθέτηση ενός πλαισίου αξιολόγησης της επάρκειας των συνταξιοδοτικών εισοδημάτων και η τακτική αξιολόγηση, εντοπίζοντας τις ομάδες ασφαλισμένων που κινδυνεύουν.
  • Την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων που διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με ειδικά καθεστώτα εργασιακών σχέσεων, όπως ημιαπασχόληση, αυτοαπασόληση, ανειδίκευτη εργασία κ.α., θα έχουν την ευκαιρία για συνταξιοδότηση.
  • Να αντιμετωπίσουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της συχνής αλλαγής των επενδυτικών στρατηγικών στο μελλοντικό συνταξιοδοτικό εισόδημα και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
  • Να θέσουν σε εφαρμογή ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι το βάρος των ευθυνών της κρίσης θα είναι βιώσιμο και δίκαια καταμερισμένο, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε όλους να απολαμβάνουν τα οφέλη στο τέλος, λαμβάνοντας στο τέλος το υψηλότερο δυνατό συνταξιοδοτικό εισόδημα.
  • Να επικοινωνούν στους πολίτες τις επενδυτικές στρατηγικές, τους κινδύνους, τα οφέλη και τα κόστη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς